Zestien basisscholen in Amsterdam zijn deze week dicht. Volgens het bestuur van de scholen is het de enige oplossing om het lerarentekort aan te pakken. Voor 5400 leerlingen van het stadsdeel Nieuw-West betekent dat een vrije week. Voor ouders is het zoeken naar een oppas of andere opvangmogelijkheden en daar spelen externe partijen en vrijwilligers op in.

Zo zijn op verschillende plekken in de hoofdstad activiteiten georganiseerd om ouders te ontlasten. Zo kunnen kinderen techniekworkshops volgen, sportlessen en gratis schaatsen op het Museumplein.

'Het is wel leuk, maar de Cito-toets komt eraan en ik wil wel een goed advies'

De zestien scholen horen bij de Stichting Westelijke Tuinsteden. Die had aan het begin van het jaar 13 fte's openstaan, inmiddels is dat opgelopen tot 20 fte's.

Ook wijkcentrum Ru Paré zet de deuren open en vangt vandaag zo'n tachtig tot honderd vrije kinderen gratis op. Volgens organisator Hans Krikke hard nodig: "Uit solidariteit met leerkrachten, maar ook om aan iedereen te laten zien dat het een maatschappelijk probleem is. Niet alleen van leerkrachten en directies, maar ook van andere Amsterdammers", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Dat probeert Krikke te bereiken door deze week gastdocenten uit allerlei hoeken naar het centrum te halen. Theatermensen, schrijvers, artsen en experts op het gebied van natuur en techniek komen deze week langs en vermaken de kinderen de hele week met alternatieve lessen.

Krikke hoopt dat de gastdocenten zich niet alleen deze week inzetten, maar in de toekomst structureel hun steentje bijdragen door wekelijks gastlessen te geven. "Als de politiek niet in beweging komt, dan moeten wij het doen."

'Bij oma zit hij niks te doen'

De ouders zijn er blij mee. "Nu worden vaak kinderen naar huis gestuurd als een juf ziek is", zegt een moeder die haar kind bij het wijkcentrum afzet. De juf van haar zoon moet na de kerstvakantie naar een andere klas omdat er grote tekorten zijn op de school.

"En vandaag dus maar naar hier, anders zit hij maar bij z'n oma, daar zit hij niks te doen."

STER reclame