NOS NieuwsAangepast

Zestien Amsterdamse basisscholen week dicht uit protest tegen lerarentekort

Zestien basisscholen in Amsterdam blijven in de week van 9 december vijf dagen achtereen dicht. De scholen voeren actie vanwege het lerarentekort. Ze zeggen dat ze de tijd nodig hebben om te onderzoeken hoe ze het tekort kunnen oplossen.

Het betekent dat 5400 leerlingen die week niet naar school kunnen. De zestien scholen horen bij de Stichting Westelijke Tuinsteden. Die had aan het begin van het jaar 13 fte's openstaan, inmiddels is dat opgelopen tot 20 fte's. De scholen liggen allemaal in het stadsdeel Nieuw-West.

Ouders zijn aan het begin van de middag op de hoogte gebracht.

'Te erg voor woorden'

"Het onderwijs zit in een diepe crisis en onze leerlingen zijn de dupe", zegt Joke Middelbeek van de stichting in een persbericht. "Zij krijgen niet het onderwijs waar wij voor staan en in sommige gevallen kunnen we niet meer doen dan op de kinderen passen. Het is te erg voor woorden."

De stichting zegt te beseffen dat het gaat om een vergaande maatregel, "maar het gaat om de toekomst van onze kinderen".

Inspectie verrast

De Inspectie van het Onderwijs is verrast door de actie en gaat uitzoeken of de actie toegestaan kan worden.

Een woordvoerder zegt dat het eraan ligt met welk plan de scholen komen, dat is nu nog te onduidelijk. Vragen die daarbij aan de orde komen zijn of ouders toestemming geven, of er opvang geregeld is en of de scholen de uren gaan inhalen, mocht de voorgeschreven onderwijstijd erdoor in het gedrang komen.

Slob: best even slikken voor ouders

Volgens minister Slob van Onderwijs is het in principe mogelijk om de school een week dicht te houden. "Scholen hebben het recht om zeven dagen per kalenderjaar uit te roosteren voor studiedoeleinden. Dat doen deze scholen, zo lijkt het, aaneengesloten. Dat lijkt me voor sommige ouders best even slikken."

Maar als de ouders en de medezeggenschapsraad ermee instemmen dan is er volgens Slob ruimte in de wet voor deze actie. Hij wijst er wel op dat hij al lang in gesprek is met de Amsterdamse scholen en dat hij ze de ruimte heeft gegeven om met specifieke plannen te komen om de problemen aan te pakken. "Maar van deze scholengroep hebben we tot nu toe nog geen plannen gezien."

Landelijke actie

Eerder vandaag riep de onderwijsvakbond AOb haar leden op om donderdag 30 en vrijdag 31 januari het werk neer te leggen. Die oproep geldt voor zowel het primair als voortgezet onderwijs. "Er moet structureel geld bij voor het onderwijs. Zolang dat geld er niet komt, blijven wij actievoeren", zegt AOb-voorzitter Stolk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl