Leraren op de publieke tribune bij het onderwijsdebat in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Ondanks lerarenprotest zegt coalitie: 'Nu niet meer geld naar onderwijs'

Ook na het landelijk lerarenprotest blijft de coalitie erbij dat er nu niet nog meer geld komt voor onderwijs. Dit bleek tijdens het Tweede Kamerdebat over de onderwijsbegroting.

Het debat stond voor een groot deel in het teken van de landelijke onderwijsstaking. De publieke tribune zat vol met leraren en schoolbestuurders. De discussie spitste zich in het debat vooral toe op de vrijdag aangekondigde 460 miljoen euro extra voor de aanpak van het lerarentekort.

Het geld is alleen voor 2020 en 2021 en daarom wordt gesproken over "incidenteel" geld. De oppositiepartijen en de leraren zijn ontevreden. Ze willen "structureel" geld, voor een langere tijd. Met incidenteel geld kunnen namelijk geen salarissen worden verhoogd of onderwijsassistenten worden aangenomen, zegt de onderwijssector.

In het hele land gingen leraren vanochtend de straat op. Een overzicht:

Acties in het land: beelden uit Amsterdam, Leeuwarden, Den haag en Rotterdam

De coalitie erkende dat met het geld niet alle problemen opgelost worden, maar zei ook dat het kabinet al veel heeft gedaan voor het onderwijs. "Met incidenteel geld kun je ook problemen oplossen", zei VVD-Kamerlid Heerema. "Wij denken dat we de goede richting opgaan, wij zien positieve ontwikkelingen."

CDA-Kamerlid Rog benadrukte dat het kabinet een "eerste stap" heeft gezet om het lerarentekort op te lossen. "Dit kabinet komt met investeringen over de brug", zei hij, "terwijl er jarenlang sprake is geweest van stilstand." "Het is serieus geld", aldus Kamerlid Bruins van de ChristenUnie. Ook minister Slob had vanmorgen duidelijk gemaakt dat een structureel bedrag voor het onderwijs er vooralsnog niet inzit.

Geen uitspraken

De VVD vindt dat de coalitie niets kan beloven voor een volgende kabinetsperiode. "We gaan deze periode geen uitspraken doen over structureel geld", zei Heerema.

Tot ergernis van de andere coalitiepartijen zei D66-Kamerlid Van Meenen dat zijn partij er wél voor gaat zorgen dat de 460 miljoen euro in de volgende regeerperiode structureel wordt. Heerema verweet hem valse beloftes te doen. "Dit kunt u niet waarmaken, u belooft geld dat er niet is. Er moet nog over onderhandeld worden bij de formatie van het volgende kabinet", aldus de VVD'er.

Het CDA regeerde geërgerd op de opmerking van Van Meenen dat D66 ervoor gezorgd heeft dat het geld vorige week op tafel kwam. "Het siert u niet dat u het akkoord van de vier regeringspartijen als enige partij claimt", aldus Rog.

Werkdruk

De oppositiepartijen zeiden allemaal dat het incidentele bedrag niet genoeg helpt om de werkdruk in het basis- en voortgezet onderwijs te verlagen en de salarissen te verhogen. "Met incidenteel geld zijn we er niet", zei PvdA-Kamerlid Van den Hul. Zij kreeg applaus van de leerkrachten in de plenaire zaal.

Kamerlid Bruins van de ChristenUnie hekelde de opstelling van de PvdA, omdat PvdA-minister Bussemaker in het vorige kabinet had gezorgd voor een tekort van 467 miljoen euro op de begroting. "Ik vind het echt verkeerd om nu te roepen dat het allemaal niet goed is. Je kunt niet opeens met verantwoordelijkheidsverlof."

Van den Hul zegt dat de PvdA destijds het gat wilde dekken, omdat er een financieel overschot was. Maar de formerende partijen wilden dat niet.

Morgenmiddag vanaf 15.00 uur reageren de onderwijsministers Slob en Van Engelshoven en dit wordt live uitgezonden op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl