Leraren en ouders houden een protestmars in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

AOb: 'We staken structureel als er geen structureel geld komt'

Als het kabinet niet met structureel geld komt voor het onderwijs, zal de AOb doorgaan met staken. "Dan wordt het staken net zo structureel als het lerarentekort zelf", zegt Kim van Strien van de vakbond. "Dit kabinet moet structureel gaan investeren in het onderwijs zodat we weer kunnen gaan werken om de werkdruk omlaag te brengen."

Vandaag staakte onderwijspersoneel door heel het land. Bijna 4500 scholen bleven door de staking dicht of organiseerden een actie, zegt de AOb. Leraren en schoolleiders willen meer structureel geld voor het onderwijs, om zo de aanhoudende problemen in het onderwijs op te lossen. In meerdere steden werd gedemonstreerd. Halverwege de middag waren de grote protesten voorbij.

Van Strien kijkt met een tevreden gevoel terug op deze actiedag. "We staan het liefste voor de klas, maar dit is nodig want er zijn grote problemen in het onderwijs."

Geen structureel geld

Maar een structureel bedrag voor het onderwijs lijkt er vooralsnog niet in te zitten. Onderwijsminister Slob is niet van plan nog meer extra geld toe te zeggen aan het onderwijs. Dat zei hij voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting.

Slob kreeg voorafgaand aan het debat een petitie aangeboden:

Slob: 'Doen wat nodig is om lege plekken in te vullen'

"Ik begrijp heel goed dat schoolleiders en docenten het in deze tijd heel zwaar hebben", benadrukte Slob. "Daarom hebben we voorstellen aan de Kamer voorgelegd, waarin structurele maatregelen zitten plus het vrijdag overeengekomen extra pakket."

Slob noemt het teleurstellend dat een van de bonden niet meer achter het akkoord staat. "Maar de andere vijf staan er nog wel achter en ik zal me in de Kamer verantwoorden voor de maatregelen en het aanvullende pakket."

Blokkade

De staking begon vanochtend met een 'blokkade' van de ingang van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, waar ruim 150 speelgoedtrekkers waren neergezet. De actie was een ludieke verwijzing naar de boerenprotesten van vorige maand, toen boeren met duizenden trekkers het land lamlegden.

Het was een initiatief van Leraren in Actie, de relatief kleine onderwijsbond die als een van de eerste bonden ageerde tegen de 460 miljoen euro die onderwijsminister Slob vrijdag had toegezegd aan het onderwijs.

De toezegging was voor grotere bonden als AOb reden de landelijke onderwijsstaking van vandaag in eerste instantie af te blazen. Maar toen ontevreden leden zich roerden en meer structurele, hogere investeringen eisten, trok de AOb zich terug uit het akkoord en stapte voorzitter Verheggen op. Daarmee kwam de staking weer op de agenda.

Acties in het land

Zo'n 80 procent van de scholen deed mee aan de staking. Overal in het land werden acties georganiseerd. Zo stonden er op de Dam in Amsterdam duizenden leraren en was de opkomst bij een protestmars in Rotterdam vanochtend vele malen hoger dan verwacht; in plaats van honderden liepen er duizenden leraren mee.

Ook bijeenkomsten in Leeuwarden, Enschede en Eindhoven trokken duizenden leraren. Op Het Plein in Den Haag kan onderwijspersoneel het debat over de onderwijsbegroting volgen op grote schermen. Er is extra ruimte gecreëerd voor leraren in het Kamergebouw.

Met spandoeken en borden liepen leraren over de Erasmusbrug:

Leraren demonstrerend over Erasmusbrug Rotterdam

"Wij willen helemaal niet staken, wij willen dat het goed gaat met het onderwijs", zei geschiedenisdocent Albert Eggens in het NOS Radio 1 Journaal, die meedeed aan een manifestatie in Leeuwarden.

Volgens Lobke Vlaming van de stichting Ouders & Onderwijs is er onder ouders veel sympathie voor de staking. "Uit een peiling blijkt dat 85 procent zich ernstig zorgen maakt om de dalende onderwijskwaliteit", zei ze.

Op een basisschool in het Brabantse Lierop gingen kinderen vandaag in het kader van de staking in het zwart gekleed. "Omdat het eigenlijk een heel trieste dag is", zei een leerling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl