Natuur bij Groningen ANP

De bossen op de Veluwe, vlinders uit Noord-Holland en de onstuimige zee bij Ameland. Met de hashtag mijnnatuurblijft delen natuurliefhebbers hun mooiste foto's op Twitter, uit protest tegen het natuurbeleid van het kabinet.

"Het is prachtig om te zien", zegt bedenker Anthonie Stip van de actie. "Als je op onze website kijkt zie je er elke tien seconden een nieuwe bij komen. Dat is geweldig."

Stip, projectleider van de Vlinderstichting, bedacht de hashtag toen het kabinet in november de plannen bekendmaakte om de stikstofcrisis tegen te gaan. Daarbij zou ook worden gekeken of natuurgebieden die versnipperd over het land liggen, niet beter vervangen kunnen worden door enkele grote.

"De stikstofcrisis ontstond door een uitspraak van de Raad van State in mei over de instandhouding van Natura 2000-gebieden. De doelen werden niet gehaald door de stikstofdepositie in ons land. De oplossing die daarvoor uit de hoge hoed werd getrokken, was dat we de crisis moeten oplossen door minder natuur te krijgen in Nederland", zegt Stip verbaasd.

"Ik hoop dat door deze actie de natuur niet meer gezien wordt als iets waar we alleen last van hebben. Het brengt ons ook zo veel. Dat zie je als je de berichten lees: rust, ontspanning, inspiratie, noem maar op."

Stip zag de afgelopen dagen veel foto's van het Wad voorbijkomen en ook foto's van duingebied Zwanenwater in Noord-Holland werden veel gedeeld. Zelf deelde hij foto's van de Blauwe Kamer bij Rhenen, de Boezems bij Kinderdijk en zijn eigen achtertuin. "Natuur is in principe overal als je er maar oog voor hebt."

Hij hoopt alle steunbetuigingen te kunnen gebruiken als de Tweede Kamer weer debatteert over het onderwerp, al weet hij nog niet hoe. "Ik ben heel blij dat zoveel mensen meedoen, dat moeten we ergens zichtbaar maken."

Persoonlijk heeft hij ook wat aan de constante stroom van mooie foto's, lacht Stip. "Ik heb de komende jaren genoeg tips over welke natuurgebieden ik kan bezoeken."

STER reclame