EPA

In Hongkong zijn honderdduizenden mensen de straat op gegaan voor meer vrijheid en democratie, een half jaar na het begin van de protestgolf. Ze lopen een mars door het centrum van de stad. Het is voor het eerst in maanden dat de actiegroep Civil Human Rights Front toestemming kreeg voor een demonstratie.

De politie houdt de demonstranten wel scherp in de gaten en heeft langs de route veel agenten van de oproerpolitie opgesteld. In Hongkong is een nieuwe politiecommissaris aangesteld. Hij heeft gezegd dat er met zowel zachte als harde hand kan worden opgetreden.

De straten van Hongkong zijn volgepakt met mensen. Demonstranten roepen leuzen als "vecht voor vrijheid" en "steun Hongkong":

Duizenden mensen de straat op in Hongkong

In aanloop naar het protest zijn elf mensen opgepakt. Zo vonden agenten een pistool met meer dan honderd kogels. De politie gaat ervan uit dat het de bedoeling was om het wapen tijdens de demonstratie te gebruiken. Ook werden bij invallen dolken, zwaarden, knuppels en pepperspray gevonden.

De laatste weken was het overigens relatief rustig in de semi-autonome stadstaat. De organisatie van het protest hoopt dat de jubileum-demonstratie van vandaag een mijlpaal wordt. "We willen aan (Hongkong-leider) Carrie Lam en de wereld laten zien dat we niet opgeven. Dat we nog steeds vechten voor onze vrijheid en democratie."

Luchtbeelden van het protest in Hongkong EPA

Morgen is het precies een half jaar geleden dat het massale protest in Hongkong begon. Een miljoen mensen gingen de straat op om hun stem te laten horen tegen een omstreden uitleveringswet. Leider Lam trok die wet na de commotie in, de protesten richtten zich daarna op de invloed van China.

Sinds juni dit jaar zijn er ruim 900 demonstraties geweest. De politie greep geregeld hard in en arresteerde bijna 6000 mensen. Vorige maand kwam een student om het leven, die van een parkeergarage viel toen de politie traangas afvuurde.

STER reclame