Een demonstrant draagt een masker van de Amerikaanse president Donald Trump Reuters

Honderden demonstranten in Hongkong zijn de straat op gegaan om de Amerikaanse president Trump te bedanken voor zijn steun. Trump ondertekende deze week twee wetten waarmee hij de protesten tegen de invloed van China in de voormalige Britse kolonie goedkeurde.

Betogers, onder wie veel ouderen, liepen in een mars naar het Amerikaanse consulaat in Hongkong om daar met Amerikaanse vlaggen te zwaaien. Sommigen droegen spandoeken met teksten als "President Trump, make Hong Kong great again", een verwijzing naar de slogan waarmee de president drie jaar geleden de verkiezingen won.

Ook waren er mensen die shirts en petten met het logo van Trump op hadden en ging een enkeling zelfs verkleed als de president, met een in elkaar geknutseld hoofd van Trump.

Demonstranten bedankten Trump bij het consulaat en zongen daarna uit volle borst het Amerikaanse volkslied:

'Bedankt voor uw hulp bij onze strijd'

Eerder op de dag was er een vreedzame mars van honderden mensen, onder wie gezinnen met kinderen, tegen het gebruik van traangas door de politie. Ze droegen gele ballonnen en spandoeken met zich mee.

De afgelopen week was het relatief rustig in Hongkong. Voor vandaag staan drie nieuwe protesten gepland. Sinds juni zijn er al felle anti-regeringsdemonstraties in Hongkong.

Hoe zit het ook alweer met de protesten in Hongkong? In onderstaande video legt NOS op 3 het allemaal uit:

STER reclame