AFP
NOS Nieuws Buitenland

Trump bekrachtigt wetgeving en steunt demonstranten Hongkong

De Amerikaanse president Trump heeft twee wetten ondertekend waarmee hij de pro-democratie-beweging in Hongkong steunt. De wetten waren al in het Congres aangenomen en Trump heeft ze nu bekrachtigd, tot onvrede van China.

De ene wet is bedoeld om sancties op te leggen aan functionarissen die mensenrechten schenden in zowel China als Hongkong. Daarbij kun je denken aan het intrekken van Amerikaanse visa of blokkeren van tegoeden. Als onderdeel van die wet kijkt de VS jaarlijks of Hongkong nog wel voldoende zelfstandig is om aanspraak te maken op handelsvoordelen met Amerika.

De andere wet verbiedt de verkoop van bepaalde munitie aan de politie zoals rubberkogels, waterkanonnen en pepperspray. In de semi-autonome regio Hongkong wordt al wekenlang gedemonstreerd voor meer democratie.

De Hongkongse activist Joshua Wong is verheugd met de maatregel van Trump om de pro-democratie-beweging in Hongkong te steunen:

Reacties op steun Trump voor demonstranten Hongkong

China-correspondent Sjoerd den Daas noemt de wetten een sterk signaal naar Peking en Hongkong. "De VS zegt hiermee: we kijken mee en we blijven de demonstranten steunen."

Volgens Den Daas maken de wetten het bovendien makkelijker voor Trump om Hongkong te scheiden van het handelsconflict waarin Peking en Washington verwikkeld zijn. "Zowel Trump als Xi willen verschillende dossiers nog wel eens vermengen. Trump kan nu zeggen dat hij geen andere keus heeft dan zijn steun uitspreken voor Hongkong omdat de wetten brede steun krijgen van republikeinen en democraten."

Tegenmaatregelen?

Trump zei vorige week in een interview dat hij het belangrijk vond om achter Hongkong te staan, maar zei in hetzelfde gesprek: "Ik sta ook achter de Chinese president Xi. Hij is een vriend van me, een geweldige man."

De Amerikaanse president zei nu in een verklaring dat hij hoopt dat beide partijen hun geschillen vriendschappelijk kunnen oplossen en dat dit zal leiden tot vrede en welvaart voor iedereen.

Hongkong zegt in een reactie dat het fel tegen de nieuwe wetgeving is en dat door de ondertekening de relatie tussen de stad en de VS beschadigd is geraakt. Volgens het bestuur in Hongkong helpt het bovendien niet om de rust terug te krijgen en geeft het een verkeerd signaal aan de demonstranten.

Ook China heeft furieus gereageerd op het nieuws en dreigde met een tegenactie. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat alle mensen in Hongkong en China tegen de actie van de VS zijn. Hoe het land wil gaan reageren, is nog onduidelijk.

STER reclame