Aanhangers van het pro-democratie-kamp vieren hun winst met champagne
NOS NieuwsAangepast

Democraten halen veruit meeste zetels in Hongkong; pro-Pekingkamp gedecimeerd

Bij de eerste lokale verkiezingen sinds het begin van de massale demonstraties in Hongkong hebben de politici die de demonstranten steunen een klinkende overwinning geboekt. De pro-democratische kandidaten hebben 347 van de 452 zetels veroverd, het pro-Peking-kamp 60. Dat had er tot vandaag 292.

De verkiezingen werden vanwege de voortdurende en steeds fellere protesten tegen de Chinese invloed in Hongkong gezien als een referendum. Er werd al rekening mee gehouden dat de kandidaten die zijn voor blijvende autonomie zouden winnen.

Het was dus feest bij de pro-democratische kandidaten toen de uitslag bekend werd:

'Deze uitslag is een duidelijk signaal naar de regering'

Correspondent Sjoerd den Daas spreekt van een politieke aardverschuiving. "De Hongkongers hebben zich uitgesproken tegen de regering, tegen alles wat pro-Peking is, en dus voor de Democraten", zegt hij. "De uitslag, in combinatie met de hoge opkomst, laat wel zien dat dit echt een referendum is geweest over de toekomst van Hongkong."

De opkomst was hoger dan ooit; meer dan 71 procent van de ruim 4 miljoen kiesgerechtigden ging stemmen, tegen 47 procent in 2015. Bij stembureaus stonden zondag soms lange rijen. De verkiezingen verliepen rustig; voor het eerst in maanden waren er dit weekend geen grootschalige demonstraties.

De uitslag heeft grotendeels symbolische waarde. De districtsraden hebben geen politieke macht. Wel krijgt het pro-democratische kamp een grotere stem in de raad die op termijn een nieuwe regeringsleider van Hongkong kiest. Dankzij de overwinning bij deze verkiezingen kunnen de pro-democraten rekenen op minstens 177 van 1200 zetels in de raad, die wel voor een overgrote meerderheid uit leden bestaat die op de hand van Peking zijn.

Hoe zit het ook alweer met de protesten in Hongkong? Een korte uitleg:

Waarom de relatie China-Hongkong onder hoogspanning staat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl