AFP
NOS NieuwsAangepast

Alle demonstranten weg van campus universiteit Hongkong

Op de campus van de technische universiteit in Hongkong wordt niet meer geprotesteerd. Alle demonstranten zijn weg en de rust is teruggekeerd, heeft de universiteit bekendgemaakt. Het beschadigde gebouw wordt opgeknapt en gaat binnenkort weer open.

De afgelopen weken was de universiteit het toneel van gewelddadigheden tussen de oproerpolitie en studenten. De studenten vrezen dat Hongkong, dat een democratischer rechts- en bestuurssysteem heeft dan de rest van China, zijn speciale status kwijtraakt. Ze keerden zich tegen het bestuur van Hongkong, dat volgens hen alleen maar bevelen van de communistische regering in Peking uitvoert.

De universiteit is flink beschadigd:

Campus in Hongkong leeg na demonstraties: 'Aantal faciliteiten beschadigd'

De politie zette eerder deze maand waterkanonnen in en schoot op automobilisten die de demonstranten eten en drinken wilden brengen. Ook probeerden agenten het gebouw te bestormen, maar ze trokken zich terug toen ze werden bekogeld met molotovcocktails.

Op andere universiteiten in Hongkong werd ook geprotesteerd, maar daar keerde de rust al eerder terug.

In heel Hongkong is het nu na maanden van gewelddadigheden weer rustiger. Pro-democratische kandidaten haalden afgelopen weekend bij de lokale verkiezingen veruit de meeste stemmen en veegden de pro-Peking-kandidaten van de kaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl