AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump: Noord-Korea "alles te verliezen" met rakettest

President Trump zegt dat Noord-Korea riskeert "alles te verliezen" met vijandig gedrag. Noord-Korea zei zelf vanochtend een "succesvolle test van grote betekenis" te hebben uitgevoerd op een raketbasis in het westen van het land.

Trump twittert dat Kim Jong-un "te slim is en te veel te verliezen heeft" om zijn afspraak over denuclearisatie te breken. "Hij wil zijn speciale relatie met de president van de Verenigde Staten niet uitwissen."

Wat de test exact inhield, is niet duidelijk. Een raketlancering wordt meestal ook gemeld door het Zuid-Koreaanse leger, maar dat weigert te reageren.

Test raketmotor

Volgens raketdeskundigen lijkt het erop dat bij de test geen raket is afgevuurd, maar dat een raketmotor is getest op de basis zelf. "Als het inderdaad een motortest op de grond was voor een nieuwe raket, dan is dat een duidelijk signaal dat de deur naar diplomatie snel dichtgaat. Als die niet al dicht zit", zegt de Amerikaanse kernwapendeskundige Viping Narang tegen persbureau Reuters.

De test was op de raketbasis Sohae. Vorig jaar begon Noord-Korea met de ontmanteling van deze basis, na de top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim en president Trump. Het overleg tussen beide landen verliep daarna steeds moeizamer en begin dit jaar werden op Sohae weer activiteiten gezien.

Volgens KNCA heeft de nieuwste test een belangrijk effect op de strategische positie van Noord-Korea in de nabije toekomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl