NOS Nieuws

'Noord-Korea begint met ontmanteling test- en lanceercentrum'

Noord-Korea lijkt voor het eerst sinds de top met de Verenigde Staten een stap te hebben gezet richting het afbouwen van het raketprogramma. Satellietbeelden laten zien dat het land deels raketinstallaties op het belangrijke test- en lanceercentrum Sohae heeft ontmanteld, meldt onderzoeksinstituut 38 North.

Op de beelden waren onder meer veranderingen te zien bij een lanceerplatform en bij een locatie waar krachtige raketmotoren ontwikkeld worden.

Sohae, gelegen aan de noordwestkust van Noord-Korea, werd officieel gebruikt als basis voor het ruimtevaartprogramma om satellieten de ruimte in te brengen, maar werd gezien als dekmantel voor het ontwikkelen van langeafstandsraketten. 38 North spreekt van een "belangrijke, vertrouwenwekkende maatregel" van Pyongyang. De afbouw zou twee weken geleden zijn begonnen.

Een van de satellietbeelden die op 22 juli werden gemaakt

Sohae werd vermoedelijk in 2008 gebouwd en werd vooral gebruikt voor het testen van motoren van langeafstandraketten, zoals de Hwasong-15. Juist de tests met deze intercontinentale ballistische raket leidden tot grote spanningen tussen Noord-Korea en de VS.

De ontmanteling van het test- en lanceercentrum past in het afbouwen van het nucleair programma van Noord-Korea. Dat was een van de afspraken die president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim hebben gemaakt op de top vorige maand in Singapore. Tot nu toe leek Noord-Korea geen haast te maken met het nakomen van de belofte.

"Afwachten of dit definitief is"

"De regering-Trump zal dit in ieder geval uitleggen als direct gevolg van de top tussen Trump en Kim", zei correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens De Vries zijn er alleen wel kanttekeningen te plaatsen bij de ogenschijnlijke ontmanteling. "Die langeafstandsraketten hebben ze namelijk al. In november was de laatste, succesvolle test met een intercontinentale raket die eventueel Amerika zou kunnen bereiken", aldus De Vries.

"Daarnaast lijken de werkzaamheden die op de beelden te zien zijn ook zo weer teruggedraaid te kunnen worden. Dus het is afwachten of dit definitief is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl