Het gedenkteken bij de USS Arizona
NOS Nieuws

Voor het laatst as overlevende bijgezet in Pearl Harbor-wrak

Voor het laatst wordt er vandaag een overleden bemanningslid bijgezet in het wrak van de USS Arizona, het schip dat 78 jaar geleden zonk bij de aanval op Pearl Harbor. Lauren Bruner ontsnapte in 1941 als een na laatste bemanningslid uit het brandende oorlogsschip.

De Amerikaanse marine biedt voormalige bemanningsleden sinds 1982 de mogelijkheid om hun as te laten bijzetten in de Arizona en de USS Utah, de twee wrakken die achterbleven in de marinehaven op Hawaï. Bruner is de laatste van de 44 opvarenden van de Arizona die daarvoor kozen. Drie andere overlevenden willen bij hun familie worden begraven.

Van de drie mannen die de ondergang van de Utah overleefden, wil zeker een nog worden bijgezet op zijn oude schip.

1177 doden in 9 minuten

Nabestaanden van Bruner geven vanavond zijn as aan marineduikers, die de urn in het wrak zullen plaatsen. Eerder op de dag is er een herdenking voor de verrassingsaanval waarna de VS Japan de oorlog verklaarde en direct bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte.

Bij de Japanse aanval sneuvelden meer dan 2300 Amerikanen, van wie er 1177 aan boord van de Arizona om het leven kwamen. Het schip zonk in 9 minuten nadat munitie in het ruim door een voltreffer was geraakt.

Kijk hier naar een terugblik op het moment dat volgens sommige historici beslissend was voor de Tweede Wereldoorlog:

'De dag die zal voortleven in schande'

Toen Bruner probeerde aan de dood te ontsnappen, merkte hij dat het water in brand stond door gelekte olie. Met zes anderen kon hij via een touw aan boord van een ander schip klimmen, 30 meter verderop.

"Je voelt je als een kip aan het spit", zei hij over zijn ontsnapping. Hij moest maandenlang herstellen van brandwonden.

Bruner overleed afgelopen september op 98-jarige leeftijd in zijn slaap. Hij had eerder laten weten terug te willen keren naar de 900 collega's die na de ramp niet konden worden geborgen. Bovendien, redeneerde hij, zouden er maar weinig mensen bij zijn graf op een kerkhof komen, terwijl hij hier meer dan een miljoen bezoekers per jaar heeft.

De ondergang van de USS Arizona

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl