Beeld van de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941
NOS Nieuws

Honderd militairen 76 jaar na Pearl Harbor alsnog geïdentificeerd

Honderd Amerikaanse matrozen en mariniers die omkwamen bij de aanval op Pearl Harbor, zijn bijna 76 jaar na dato alsnog geïdentificeerd. De militairen waren op 7 december 1941 aan boord van de USS Oklahoma, een slagschip dat kapseisde nadat het werd getroffen door vliegtuigtorpedo's.

In totaal kwamen 429 bemanningsleden van het schip om het leven. 42 opvarenden werden gered. In de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog kon de identiteit van slechts 35 doden worden vastgesteld. De overige slachtoffers stonden sinds de Tweede Wereldoorlog te boek als 'vermist'.

Nieuw onderzoek

Twee jaar geleden begon het Amerikaanse ministerie van Defensie met een ultieme poging om de identiteit van de slachtoffers met behulp van nieuwe onderzoeksmethoden te achterhalen. 388 anonieme militairen die op Hawaï lagen begraven, werden opgegraven.

Dat was niet eenvoudig: de lichamen van bij Pearl Harbor gedode militairen raakten vermengd met andere omgekomen matrozen en mariniers. De militairen die in 2015 werden opgegraven, lagen verspreid over 46 stukken grond.

In 2020 moet 80 procent van de omgekomen scheepsbemanning van de USS Oklahoma geïdentificeerd zijn.

Amerikaanse ministerie van Defensie

Hun lichamen werden overgebracht naar een militair onderzoekscentrum in de staat Nebraska voor gebits- en dna-onderzoek. Dna-resten werden vergeleken met informatie van een militaire dna-bank.

Afgelopen week werd de honderdste militair geïdentificeerd. Zijn naam is niet vrijgegeven, omdat zijn familie nog niet op de hoogte is gesteld. Velen van de eerder geïdentificeerde slachtoffers zijn inmiddels herbegraven in hun geboortesteden. Ook werd een deel herbegraven op een militaire begraafplaats in Honolulu. In 2020 moet 80 procent van de omgekomen scheepsbemanning van de USS Oklahoma geïdentificeerd zijn, heeft het Pentagon gezegd.

Keerpunt

Bij de Japanse aanval op de marinebasis Pearl Harbor op Hawaï vielen meer dan 2400 doden. Het betekende een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog: de Amerikanen, die zich tot dan toe afzijdig hadden gehouden, werden gedwongen actief deel te nemen aan de strijd.

De USS Oklahoma kende na de USS Arizona, waarop 1177 bemanningsleden omkwamen, het grootste aantal slachtoffers. Overigens ligt de Arizona nog altijd op de bodem bij de haven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl