NOS Nieuws

Indiërs zijn het compleet beu: 'Verkrachters moeten worden opgehangen'

Een heldenonthaal van de agenten die vier groepsverkrachtingverdachten hebben doodgeschoten. Het geeft duidelijk aan dat de woede onder Indiërs diep zit. "Ik vind dat daders in het openbaar moeten worden gestraft", zegt Deepti, een vrouw in hoofdstad New Delhi.

Zij is een van de bezoekers van een door de overheid georganiseerd festival dat bedoeld is om vrouwen aan te moedigen 's avonds toch naar buiten te gaan. Deepti: "Ik ga gewoonlijk wel alleen naar buiten, maar niet na 21.00 uur. Want er is angst", zegt ze tegen NOS-correspondent Aletta André.

De angst om het slachtoffer te worden van verkrachting zit diep. India werd vorig jaar uitgeroepen tot het meest onveilige land voor vrouwen, na een poll onder 500 experts door de Thomson Reuters Foundation. Dat is een liefdadigheidsstichting van het gelijknamige Britse persbureau.

Donderdag werd een 23-jarige vrouw, die eerder dit jaar op straat zou zijn verkracht, opgewacht en in brand gestoken. Ze was op dat moment onderweg naar de rechtbank waar haar zaak werd behandeld.

Doodgeschoten 'op de vlucht'

Die tragedie gebeurde in een week waarin al werd gedemonstreerd voor meer gerechtigheid. De aanleiding was het nieuws dat een 27-jarige dierenarts volgens de politie was verkracht, gedood en daarna verbrand. Vandaag werd bekend dat de vier verdachten in deze zaak door de politie zijn doodgeschoten.

Dat zou gebeurd zijn tijdens een reconstructie op het plaats delict. "De verdachten zouden de politie hebben aangevallen en geprobeerd te vluchten", zegt André.

Op deze videobeelden is te zien hoe de agenten onthaald werden:

Indiase agenten onthaald als helden na doden van verdachten

Mensenrechtenadvocaten vinden het schandalig dat de verdachten geen eerlijk proces hebben gekregen. Ze eisen een onafhankelijk onderzoek naar het handelen van de politie.

De vader van het slachtoffer denkt daar heel anders over. "Die heeft gezegd dat zijn dochter nu in vrede kan rusten. En ook politici van uiteenlopende partijen hebben de politie geprezen", zegt de correspondent.

Strenger straffen: ook op het buurtfestival hoort André dat sentiment steeds terugkomen. Momenteel staat de doodstraf alleen op verkrachting van een minderjarige, of een verkrachting met moord.

"Daders moeten sneller worden veroordeeld", zegt Ashraf Khan, een deelnemer aan het festival. "Zodat mensen vertrouwen hebben in de wet." Vijay Kumar voegt daar aan toe: "Wie meisjes geweld aandoet, wie het ook is, moet worden opgehangen."

Het gebeurt helaas vaak dat daders de slachtoffers bedreigen of omkopen.

Aletta André

Na de gruwelijke groepsverkrachting met dodelijke afloop in een bus in 2012 zijn er volgens de NOS-correspondent al extra snelle rechtbanken opgezet. Maar het is geen uitzondering dat de rechtszaken zo lang lopen dat de daders op borgtocht vrijkomen. "Het gebeurt helaas vaak dat daders de slachtoffers bedreigen of omkopen."

De daders van de verkrachting in 2012 zijn veroordeeld tot de doodstraf. Desondanks zitten ze nog steeds vast. "Dat zou er ook mee te maken hebben dat er niet genoeg beulen beschikbaar zijn."

Vanwege de vele incidenten is er ook een speciale app ontwikkeld voor vrouwen die aangeeft waar het veilig of onveilig is in de Nieuw Delhi. Aletta André ging er mee op pad:

'Even om te laten zien wat veel vrouwen in Delhi dagelijks meemaken'

Volgens de officiële statistieken waren er in 2017 zo'n 32.500 verkrachtingen geregistreerd bij de politie in India. Dat komt neer op zo'n 90 verkrachtingen per dag. Uit een infographic van persbureau Reuters blijkt dat ongeveer een kwart van alle zaken een veroordeling oplevert.

Opvallend genoeg is het aantal geregistreerde verkrachtingen in Nederland verhoudingsgewijs hoger dan in India. In 2018 waren in ons land 1900 verkrachtingen gemeld volgens het CBS. Dat is 0,1 verkrachtingen per duizend inwoners. In India is dat 0,02 per duizend inwoners, want er wonen ruim 1,3 miljard mensen.

Volgens de correspondent geven de officiële cijfers een onvolledig beeld, omdat er lang niet altijd aangifte wordt gedaan van verkrachting. "In India lijken groepsverkrachtingen bovendien relatief veel voor te komen en die gaan meestal gepaard met veel geweld."

'Meer veranderen'

Op 16 december staat een grote herdenking gepland van de verkrachtingszaak uit 2012. Zeven jaar na dat incident is er volgens veel Indiërs nog te weinig gedaan om het probleem aan te pakken.

"Je kunt niet enkel de wet aanpassen en het daarbij laten", zegt Titas Ghosh van vrouwenrechtenorganisatie Jagori. "We moeten veranderen hoe er vanuit de maatschappij naar dit soort dingen wordt gekeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl