NOS Nieuws

Protesten in India na verkrachting en moord dierenarts houden aan

Honderden mensen in India protesteren tegen de moord op een dierenarts in de stad Hyderabad. De vrouw werd vorige week gevonden en bleek ook te zijn verkracht. De demonstranten eisen een onderzoek naar de moord en zware straffen tegen daders van verkrachting.

Met die eis vragen ze om gerechtigheid:

Protesten in India na verkrachting en moord dierenarts houden aan

Het verbrande lichaam van de vrouw werd donderdagochtend door een voorbijganger gevonden onder een doek. Volgens de politie was ze door meerdere mannen verkracht voordat ze werd vermoord. De politie heeft vier mannen aangehouden.

De verdachten zijn chauffeurs van vrachtwagens die de vrouw woensdag met haar brommer zagen staan toen ze onderweg was naar huis, zei NOS-correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze hebben haar band leeg laten lopen, zodat ze haar hulp konden aanbieden. Vervolgens zouden ze de vrouw de bosjes in hebben gesleept om haar buiten het zicht van anderen te verkrachten. Na afloop hebben ze haar vermoord en haar lichaam in brand gestoken."

Angst

Er zijn in India met regelmaat groepsverkrachtingen, die soms ook gepaard gaan met moord. "Meestal hoor je daar weinig over", aldus André. "Maar dit is een zaak die veel jonge, professionele vrouwen in de grote steden van India bang maakt."

Onder meer daarom zijn verspreid over het land protesten uitgebroken. Voor een politiebureau in Hyderabad eisen demonstranten de doodstraf tegen de daders. Ook in andere Indiase steden, waaronder de hoofdstad New Delhi, gaan mensen de straat op om zich uit te spreken voor strengere regels voor de veiligheid van vrouwen.

De bekende Indiase actrice en politica Jaya Bachchan heeft zich tijdens een parlementsvergadering krachtig uitgesproken tegen de moord. "Ik weet dat het hard klinkt, maar dit soort mensen moet worden losgelaten in het openbaar en worden gelyncht", zei ze.

Een andere politica vindt dat er meer actie moet worden ondernomen voor de veiligheid van vrouwen:

Geweld tegen vrouwen in India kwam in de aandacht te staan in 2012, toen een 23-jarige studente door meerdere mannen op gruwelijke wijze werd verkracht in een bus. Zij overleed aan haar verwondingen.

Naar aanleiding van protest dat volgde op die verkrachting, is de wet aangepast. "Er wordt nu strenger opgetreden tegen agenten die de zaak laten rusten", weet correspondent André. "In het algemeen wordt er vaker aangifte gedaan en is het taboe over verkrachting minder aanwezig. Het aantal veroordelingen is echter nog niet omhooggegaan."

Schorsing

Ook in deze zaak zijn drie agenten in Hyderabad geschorst nadat familie van het slachtoffer had geklaagd dat de politie niet snel genoeg handelde toen de vrouw als vermist werd opgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl