Desi Bouterse
NOS NieuwsAangepast

Advocaat Bouterse zaait verwarring over beroep tegen vonnis Decembermoorden

De advocaat van de Surinaamse president Desi Bouterse heeft verwarring gezaaid over de vraag of zijn cliënt in beroep gaat tegen het vonnis dat vrijdag werd uitgesproken. Bouterse kreeg twintig jaar celstraf voor zijn aandeel in de Decembermoorden en heeft tot en met volgende week vrijdag om in beroep te gaan.

Advocaat Irvin Kanhai zei tegen De Ware Tijd dat Bouterse dat niet doet. "Ik heb geen behoefte gehad om mijn cliënt te vragen waarom hij dat niet wil", zei de jurist tegen de Surinaamse krant. De uitspraak is opvallend omdat Kanhai vrijwel direct na de uitspraak van het vonnis zei dat de president wel in beroep zou gaan.

Ook aan het persbureau ANP liet Kanhai weten dat Bouterse het oordeel van de krijgsraad niet aanvecht. "Juridisch was ik van plan verzet aan te tekenen, maar mijn cliënt heeft gezegd dat ik niks meer moet doen in deze zaak. Hij zal zijn redenen daarvoor hebben."

Strategie van de verdediging

Maar volgens Starnieuws heeft de advocaat wel degelijk verzet aangetekend. De site heeft dat zelf achterhaald en Kanhai daarmee geconfronteerd. Die bevestigt het. "Ik heb niet gelogen, want een kantoorgenoot heeft het ingediend."

Volgens hem was het een strategie om niet meteen te zeggen dat er verzet is aangetekend. "Mensen waren na het nieuws al zo blij dat Bouterse opgepakt zou worden als de veertien dagen verstreken zouden zijn. Daarom heb ik gezegd dat ik geen verzet heb aangetekend."

Vrijdag deed de krijgsraad in Suriname onverwacht uitspraak in het proces van de Decembermoorden. Volgens de rechter was Bouterse in december 1982 als machtigste man van het leger betrokken bij het martelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders.

Misschien verandert hij nog van gedachte.

Advocaat Kanhai over Bouterse

Na de uitspraak kreeg de 74-jarige Bouterse twee weken de gelegenheid om verzet aan te tekenen. Als hij dat binnen deze periode niet doet, vervalt dat recht en zijn er geen andere rechtsmiddelen meer om het vonnis aan te vechten.

"Mijn cliënt heeft nog tien dagen om te bedenken wat hij wil. Misschien verandert hij nog van gedachte", zei Kanhai tegen De Ware Tijd.

Amnestie of gratie

"Bouterse heeft altijd gezegd dat het gaat om een politiek proces en dat hij de uitspraak niet erkent", zegt correspondent Nina Jurna. "Wat dat betreft is het besluit om niet in beroep te gaan logisch."

Volgens Jurna lijkt Bouterse aan te sturen op amnestie of gratie. "Er ligt sinds 2012 een amnestiewet die door het parlement is aangenomen, maar niet door de krijgsraad. Die wet zou van stal kunnen worden gehaald. Ook kan een president in Suriname gratie krijgen."

Of dat gaat gebeuren, is onduidelijk. "De weg ligt namelijk ook vrij voor het uitvoeren van het vonnis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl