Het terrein van Fort Zeelandia in Paramaribo, waar in 1982 de Decembermoorden plaatsvonden
NOS Nieuws

Vreugde én onbegrip bij Nederlandse Surinamers over Bouterse-vonnis

Veel Surinaamse Nederlanders zijn blij met de veroordeling van Desi Bouterse vanwege zijn rol bij de Decembermoorden. "Dit is gerechtigheid", zegt Roy Ho Ten Soeng van de Stichting Vriendschapsbanden Nederland-Suriname. "De veroordeling heeft veel te lang op zich laten wachten, maar nu ben ik zeer blij."

Wel had Ho Ten Soeng liever gezien dat Bouterse nu gevangen genomen zou worden. "Dat zou een grotere genoegdoening zijn."

Het is de vraag wat er nu gaat gebeuren, aangezien Bouterse in ieder geval voorlopig vrij rondloopt. "Als hij een beetje respect heeft voor het volk en de democratie, wat hij vaak in de mond neemt, dan zou hij de eer aan zichzelf moeten houden en uit eigen beweging aftreden", zegt Fred Kartaram, een Surinaams-Nederlandse socioloog en beleidsadviseur.

"Hij is het boegbeeld, staat symbool voor de grondwet van Suriname. Dan kun je niet aanblijven met zo'n een enorme smet op je naam." Maar voor aftreden is geen aanwijzing. Bouterse spreekt al lang van een "oneerlijk en politiek proces" en gaat in hoger beroep.

Hoop

Vincent Soekra van de Vereniging Ons Suriname vindt het een opsteker voor de rechtsstaat en krijgt na het jarenlange proces "eindelijk weer hoop". "Hopelijk wordt de eeuwige spanning een beetje weggewerkt en kan er een stap worden gezet richting vrede."

Bellers in een programma van het Nederlands-Surinaamse radiostation Radio Mart zijn een stuk kritischer op de uitspraak. "Het is een showproces, een politiek proces", zegt meneer Overman die reageert in de uitzending. Hij krijgt bijval van een ander: "Het is niet goed dat ze hem veroordeeld hebben, dat is gewoon een politieke streek van ze."

De luisteraars die vanmiddag inbelden bij Radio Mart waren kritisch op de veroordeling van Bouterse:

Luisteraars Radio Mart verdeeld over veroordeling Bouterse

De meeste bellers zijn voor de Surinaamse president en het programma wordt uiteindelijk een uur verlengd om ander geluid te laten horen. De toon is veelal fel. Ene 'Kwaku X' roept mensen op om "met hun poten" af te blijven van Bouterse. "Wij gaan hem halen, wij gaan hem eren. Hij is de koning van Suriname, de nieuwe koning."

Tv-programma Nieuwsuur sprak gisteren met klanten van een Surinaamse eetgelegenheid in Amsterdam die Bouterse ook nog steunen. "Het is zo lang geleden. Ik kan me niet herinneren dat er iets verkeerd gegaan is." Dat Bouterse verantwoordelijk is voor vijftien doden, maakt hem niet uit. "Dat heeft Piet Hein (zeevaarder in de VOC-tijd, red.) toch ook gedaan? Hij heeft er toch ook een paar geklaard?"

Een ander: "Het is een man die probeert zijn best te doen voor Suriname. Er is geen andere. Bouterse is een leider, een vader voor Suriname. Nee, hij is geen moordenaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl