Ferry Weertman veroverde goud op de 10 kilometer tijdens de Spelen van Rio.
NOS SportAangepast

Ook openwaterzwemmers willen verhuizen tijdens de Spelen

In navolging van de marathonlopers en snelwandelaars willen ook enkele openwaterzwemmers en coaches niet in Tokio in actie komen tijdens de Olympische Spelen. De Amerikaanse coach Catherine Kase vreest voor de gezondheid van de atleten, met temperaturen die flink kunnen oplopen in de Japanse hoofdstad.

"Als een marathonloper flauwvalt, kan die letsel oplopen. Maar als dat bij een zwemmer gebeurt, kan het fataal zijn", vertelt Kase.

De zomerse hitte in Tokio blijft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zodoende hoofdpijn bezorgen. Vorige maand besloot het comité al de marathon te verplaatsen naar Sapporo, 800 kilometer ten noorden van de hoofdstad.

In Sapporo is het gemiddeld 5 tot 6 graden koeler dan in Tokio waar het gemiddeld 31 graden kan worden, met uitschieters richting zelfs 40 graden. Daardoor zou het niet verantwoord zijn de marathon daar te lopen, mede ook door de hoge luchtvochtigheid van zo'n 80 procent.

Tijdens een testevenement afgelopen zomer sloegen de zwemmers al alarm. De watertemperatuur was veel te hoog, temperaturen van 30 graden werden gemeten. Volgens de voorschriften van de internationale zwembond FINA mag het water niet warmer zijn dan 31 graden. Daarboven mag er niet gezwommen worden.

Ook Sharon van Rouwendaal veroverde de gouden plak aan de Copacabana.

Namens het IOC liet bestuurder Kit McConnell vandaag weten dat er geen plannen zijn om de locatie voor de zwemmers te veranderen. De kwestie ligt gevoelig omdat het IOC eerder had beloofd om niet nog meer wedstrijden te verplaatsen.

'Zwaarste race'

Afgelopen zomer werd er al een zwemwedstrijd in Tokio vervroegd van de avond naar de ochtend om de hoge temperaturen te vermijden. Desondanks was het volgens Oussama Mellouli, de Olympisch kampioen van 2012 op de 10 kilometer, 'de zwaarste race die hij ooit had gezwommen'.

In 2010 overleed langeafstandszwemmer Fran Crippen tijdens een wedstrijd in de Verenigde Arabische Emiraten. Een van de doodsoorzaken was uitputting door de hitte.

IOC-baas Thomas Bach legde eerder uit waarom de marathon verplaatst wordt:

IOC-baas Bach over verplaatsing olympische marathon: 'In belang alle sporters'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl