NOS Nieuws

Tientallen doden door hittegolf Japan

Grote delen van Japan kampen met een hittegolf. Al zeker 57 mensen zijn daardoor om het leven gekomen.

Ruim 23.000 mensen moesten de afgelopen weken naar het ziekenhuis vanwege een zonnesteek of uitdrogingsverschijnselen. Honderden waren er zo slecht aan toe, dat ze zeker drie weken moeten worden behandeld in het ziekenhuis.

In steden als Tokio is het overdag zo'n 35 graden Celsius. Gecombineerd met een gemiddelde luchtvochtigheid van zo'n 80 procent voelt het volgens correspondent Kjeld Duits "alsof je volledig gekleed in een sauna rondloopt". De hitte houdt naar verwachting wekenlang aan.

 • AFP
  Kinderen spelen in een fontein in Tokio
 • AFP
  Een vrouw draagt een parasol tegen de zon
 • AFP
  Vrouwen gebruiken draagbare ventilatoren om af te koelen
 • EPA
  Een zwembad in het Toshimaen-pretpark biedt voor veel mensen verkoeling
 • AFP
  Verzengende hitte in het district Ueno in Tokio

De hoge temperaturen en luchtvochtigheid zijn niet ongebruikelijk in de zomer in Japan. Maar sinds 2008 is het slechts één keer voorgekomen dat er meer mensen binnen een week moesten worden opgenomen met gezondheidsproblemen als gevolg van de hitte.

Vorig jaar kampte Japan ook met een wekenlange hittegolf. Toen werd een recordtemperatuur van 41,1 graden Celsius gemeten, in de stad Kumagaya, iets ten noorden van Tokio. Het nationaal weerinstituut van Japan bestempelde de hittegolf toen als een natuurramp. De hoge temperaturen kostten aan zeker 77 mensen het leven.

Olympische Spelen

Veel Japanners maken zich zorgen over de Olympische Spelen die volgend jaar van 24 juli tot 9 augustus worden gehouden in Tokio. De Spelen van 1964, die ook in Tokio werden gehouden, vonden vanwege de hitte niet in de zomer plaats, maar in oktober.

"We kunnen het weer niet veranderen", zegt sport-meteoroloog Kazuo Asada tegen de Japan Times. "Het komt echt aan op de voorbereiding van de atleten."

De organisatie past zich in elk geval zoveel mogelijk aan aan de tropische temperaturen. Zo wordt de marathon bijvoorbeeld veel eerder op de dag gelopen dan gebruikelijk. Verder heeft Tokio een speciale coating op straten aangebracht, die de oppervlaktetemperatuur moet verlagen. Ook worden er tenten, ventilatoren en mistsproeiers neergezet bij alle evenementenlocaties en mogen toeschouwers zelf drinken meenemen in de stadions.

NOC*NSF waarschuwt atleten voor warmte en luchtvochtigheid in olympisch Tokio

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl