Hittegolf Japan nu officieel 'natuurramp', dodental loopt op naar 77
Het weerbureau van Japan heeft de hittegolf die het land nu al twee weken in zijn greep houdt als een natuurramp bestempeld. "We zien ongekend hoge temperaturen in sommige gebieden en de hittegolf is levensbedreigend", zei een woordvoerder van het weerbureau tegen de BBC.
Gisteren leidde de hittegolf tot een nieuw temperatuurrecord. In Kumagaya, iets ten noorden van de hoofdstad Tokio, liep het kwik op tot 41,1 graden Celsius, de hoogste temperatuur ooit gemeten in het land.
Het aantal doden door de aanhoudende hitte is opgelopen tot 77 en zo'n 30.000 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, meldt de krant The Japan Times. Vooral ouderen zijn het slachtoffer.
De hulpdiensten in Tokio stuurden zondag 3125 keer een ambulance op pad. Sinds gisteren zijn er in de hoofdstad meer mensen met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis met een zonnesteek dan normaliter in een heel jaar.
De hitte kan volgens meteorologen nog aanhouden tot begin augustus. Mogelijk wordt de zomervakantie voor scholieren daarom verlengd. Minder dan de helft van de scholen in Japan is namelijk uitgerust met airconditioning.
Zorgen om de Spelen
Correspondent Kjeld Duits zei in het NOS Radio 1 Journaal dat in Tokio het dagelijks leven ondanks de verzengende hitte gewoon doorgaat: "De treinen rijden gewoon op tijd en veel mensen werken buiten."
Wel zijn er zorgen, met name als het gaat over de Olympische Spelen in Tokio. Die beginnen over twee jaar exact op deze dag. "Het is hier altijd heet in de zomer, daarom was het al vreemd dat ze in deze periode werden gehouden. De Spelen van Tokio in 1964 werden niet voor niets in oktober georganiseerd", zegt Duits.
"Door de huidige extreme hitte beginnen het organiserend comité en de overheid zich inmiddels flinke zorgen te maken. En terecht natuurlijk."