Eliud Kipchoge is regerend olympisch kampioen op de marathon EPA

Het Internationaal Olympisch Comité is van plan de olympische marathon en - snelwandelraces van volgend jaar te verplaatsen naar Sapporo, zo'n 800 kilometer ten noorden van Tokio.

In Sapporo kan het tijdens de Spelen zo'n vijf tot zes graden koeler zijn dan in de Japanse hoofdstad, waar het kwik in augustus gemiddeld oploopt naar zo'n 31 graden. Wat het sporten in Tokio in die periode extra zwaar maakt, is de luchtvochtigheid van ruim 70 procent.

Welzijn atleten voorop

Volgens IOC-voorzitter Thomas Bach passen de plannen binnen het streven van zijn organisatie om het welzijn van de atleten voorop te stellen. "Deze nieuwe, verstrekkende voorstellen laten zien hoe serieus we de zorgen over de hitte nemen."

"De Olympische Spelen zijn het podium waarop atleten een 'once-in-a-lifetime'-prestatie kunnen leveren en deze maatregelen zorgen voor omstandigheden waarin zij het beste van zichzelf kunnen laten zien", aldus Bach.

Het voorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de andere belanghebbenden. Het IOC bespreekt de plannen nog met gaststad Tokio, de internationale atletiekfederatie IAAF, de nationale sportkoepels en de uitzendgerechtigden.

IOC-voorzitter Thomas Bach EPA

Het IOC en de organisatie van Tokio 2020 nemen verschillende maatregelen om atleten volgend jaar te beschermen tegen de hitte. Zo worden de lange atletiekafstanden 's avonds gelopen en zijn ochtendwedstrijden bij het rugby uiterlijk om 12.00 uur afgelopen.

Daarnaast werd deze zomer getest met minder ingrijpende maatregelen als watersprays, betere toegang tot water en meer schaduw.

STER reclame