NOS
NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Wekdienst 1/12: Bouterse terug in Suriname en kerken Urk staan stil bij vermiste vissers

Goedemorgen! De veroordeelde Surinaamse president Desi Bouterse is weer terug in Paramaribo en in kerken op Urk wordt stilgestaan bij de twee vissers van wie sinds donderdagochtend geen teken van leven meer is vernomen.

Op veel plaatsen begint de dag koud, grijs en mistig. Bewolking blijft vandaag overheersen. Hier en daar kan de zon wel even tevoorschijn komen, de meeste kans is daarop in het noorden en noordwesten. In de grijze gebieden wordt het amper 2 graden. Met wat zon kan het lokaal 6 graden worden.

Infoplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In kerken op Urk wordt stilgestaan bij de twee vissers van wie sinds donderdagochtend geen teken van leven meer is vernomen. Toen zonk hun hun garnalenkotter op zo'n zeven kilometer van de kust van Texel. Waarschijnlijk betreden duikers vandaag het schip op de zeebodem.
  • Het is Wereldaidsdag, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de strijd tegen hiv en aids. In onder meer Den Haag en Amsterdam zijn theater-, muziek- en dansevenementen en een tentoonstelling.
  • Veel sportnieuws: de laatste Formule 1-wedstrijd van het jaar wordt gereden in Abu Dhabi en in Japan is de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack. Ook komt de volledige top 3 van de eredivisie in actie: FC Twente en Ajax nemen het tegen elkaar op, net als FC Emmen en PSV en AZ en VVV Venlo.

Wat heb je gemist?

De Surinaamse president Desi Bouterse is aangekomen op de luchthaven bij Paramaribo. De afgelopen dagen was hij op staatsbezoek in China. Zo'n duizend partijgenoten verzamelden zich om hun leider op te wachten en te steunen; ze zongen en zwaaiden met vlaggetjes.

Ander nieuws uit de nacht:

  • In het centrum van Amsterdam heeft de politie een man gearresteerd die met een mes zwaaide. Er is niemand gewond geraakt. De politie heeft waarschuwingsschoten gelost om de man aan te kunnen houden.
  • Bij een vliegtuigongeluk in de Amerikaanse staat South Dakota zijn negen mensen omgekomen, onder wie de piloot. Vlak na het opstijgen stortte het vliegtuig neer. Mogelijk hebben de huidige sneeuwstormen het ongeluk veroorzaakt.

En dan nog dit:

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 beloven nu al historisch te worden, omdat de kandidaten ouder dan ooit zijn. Bij de Democraten is de jongste in het rijtje van favorieten, Elizabeth Warren, op de verkiezingsdag in november 2020 71. Andere kanshebbers bij de Democraten gaan al richting de 80: Joe Biden is dan 78 en Bernie Sanders 79. Bij de volgende verkiezingen is Donald Trump 74.

Fijne dag!

STER reclame