Steven Bergwijn

PSV uitgeschakeld in Europa League na afstraffing door Sporting

PSV is na een pijnlijke avond in Lissabon uitgeschakeld in de Europa League. De Eindhovenaren gingen met liefst 4-0 onderuit tegen Sporting Portugal. Omdat LASK Linz met 2-1 te sterk was voor Rosenborg kan PSV Europese overwintering vergeten.

De ploeg van Mark van Bommel staat na vijf wedstrijden in groep D op de derde plaats, met drie punten minder dan nummer twee Linz. Omdat het onderling resultaat in het nadeel is, kan PSV de Oostenrijkers niet meer voorbij.

Rampzalige start

Bij PSV begonnen Jorrit Hendrix en de Portugees Bruma, die bij Sporting werd opgeleid, in de basis. Dat ging, in vergelijking met het gewonnen competitieduel met sc Heerenveen, ten koste van Ritsu Doan en Ryan Thomas.

Alleen bij een zege op Sporting zou PSV de kansen op overwintering in eigen hand houden. De Eindhovenaren maakten echter geen moment aanspraak op een goed resultaat.

Sporting-speler Bruno Fernandes viert zijn eerste treffer tegen PSV

Sporting schoot uit de startblokken en kwam al binnen tien minuten op voorsprong. Luiz Phellype kopte de bal op aangeven van sterspeler Bruno Fernandes achter doelman Lars Unnerstall.

Amper zeven minuten later scoorden de Portugezen opnieuw. Fernandes kreeg alle ruimte en schoot vanaf ruim twintig meter op fraaie wijze raak.

Meer schade voor rust

Na die sterke openingsfase liet Sporting de teugels een klein beetje vieren. Het leidde halverwege de eerste helft tot een aardige fase van PSV, met een aantal mogelijkheden voor Bruma.

Toch moesten de Eindhovenaren lijdzaam toezien dat Sporting nog voor rust uitliep naar 3-0. Jérémy Mathieu volleerde raak uit een corner. Uit de daaraan voorafgaande scrimmage was PSV al ontsnapt aan een nieuwe tegentreffer.

Bekijk de reacties van Denzel Dumfries en Steven Bergwijn na afloop van de zeperd tegen Sporting:

In de tweede helft kwam een wonderlijke ommekeer nooit in zicht. Sporting speelde de wedstrijd rustig uit en kwam na ruim een uur zelfs op 4-0.

Een overtreding van Timo Baumgartl op Marcos Acuña werd terecht bestraft met een penalty, die door Fernandes werd benut.

Een onmachtig PSV kwam in het vervolg van de wedstrijd niet meer in de buurt van een eretreffer. Door de ruime nederlaag grijpen de Eindhovenaren voor het vierde seizoen op rij naast Europese overwintering.