Calvin Stengs knuffelt reddende engel Ferdy Druijf Pro Shots

Het dreigde donderdag voor AZ een mistroostige avond te worden in regenachtig Den Haag. Een punt tegen Partizan Belgrado zou voldoende zijn om te overwinteren in de Europa League, maar na 83 minuten stonden de Alkmaarders niet alleen met 2-0 achter, maar door de rode kaart voor Myron Boadu ook nog eens met een man minder op het veld. Toch sleepte de nummer twee van de eredivisie nog een 2-2 uit het vuur.

AZ trapte in het stadion van ADO Den Haag af in de wetenschap dat Manchester United bij FC Astana met 2-1 onderuit was gegaan. En dus zou bij een zege op Partizan de Engelse grootmacht, in de laatste speelronde de tegenstander op Old Trafford, van de koppositie worden verdreven.

Ongewoon slordig

Er stonden nog geen twee minuten op de klok toen Calvin Stengs van afstand uithaalde. Het vizier van de neo-international stond iets te hoog afgesteld, maar het schot leek de opmaat te zijn voor een Alkmaars offensief in de openingsfase. Maar daar kwam het ongewoon slordig spelende AZ bij lange na niet aan toe.

Integendeel. Partizan wachtte rustig af en had aan de eerste de beste gelegenheid genoeg om de score te openen. Bibras Natcho legde in de zestiende minuut de bal over de AZ-defensie, waar de Japanner Takuma Asano knap controleerde en Marco Bizot met buitenkantrechts passeerde: 0-1.

Partizan-doelman Vladimir Stojkovic had nog altijd geen redding op zijn naam hoeven schrijven toen AZ nog meer averij opliep. Bizot zocht na een klein halfuur niet de zijkanten op, maar speelde dwars door het midden Teun Koopmeiners aan. De aanvoerder slaagde er niet in de bal onder controle te krijgen en zag tot zijn afgrijzen hoe Seydouba Soumah de fout afstrafte: 0-2.

Seydouba Soumah schiet Partizan Belgrado naar 0-2 Pro Shots

Wanhopig en zich ergerend aan de Poolse scheidsrechter Daniel Stefanski, die zijn best deed om in ieder geval niet als thuisfluiter de boeken in te gaan, stortte AZ zich op de herstelwerkzaamheden. Veel leverde dat niet op en de behendige Soumah en robuuste verdediger Nemanja Miletic waren aan de andere kant dichter bij een treffer.

Mentale tik

Kort na rust liet Soumah na een snelle counter AZ opnieuw schrikken, maar deze keer schampte zijn schuiver de buitenkant van de paal. Even later kon Bizot nog net een hand krijgen achter een gekraakt schot van de 22-jarige Umar Sadiq, die twee seizoenen geleden nog even bij NAC voetbalde.

Het worstelende AZ kreeg in de 53ste minuut ook nog een mentale tik te verwerken toen centrumverdediger Pantelis Hatzidiakos na een duel bleef liggen en met een op het oog ernstige blessure per brancard het veld verliet.

Een opbeurend tikje van aanvoerder Teun Koopmeiners voor de onfortuinlijke Pantelis Hatzidiakos Pro Shots

Het duurde tot twintig minuten voor tijd voordat AZ eindelijk eens van zich deed spreken. Of eigenlijk Oussama Idrissi. De buitenspeler kapte op zijn gemak twee tegenstanders uit en haalde verwoestend uit, maar trof de onderkant van de lat.

Schwalbe Boadu

Daarmee bleek het leed voor de thuisploeg nog niet geleden. De amper in het stuk voorgekomen Boadu ging in de slotfase in het strafschopgebied tegen de grond, maar dit keer had de arbiter er scherp het oog in. Een onvervalste schwalbe, die de spits op een gele kaart kwam te staan. Zijn tweede en dus rood.

De berouwvolle Myron Boadu verlaat het veld na zijn tweede gele kaart Pro Shots

Met tien man kwam AZ, dat in de uitwedstrijd met een man minder de 2-2 nog op het bord had gekregen, zowaar tot leven. En ook tot scoren: de ingevallen Ferdy Druijf verlengde in de 88ste minuut een diepe bal van Koopmeiners met het hoofd en verraste de verkeerd opgestelde doelman Stojkovic: 1-2.

De koek bleek nog niet op. Een schuiver van Idrissi trof de paal, waarna halverwege de zeven minuten extra tijd Druijf zich opnieuw liet gelden en een voorzet van Fredrik Midtsjo uit de draai binnenschoot: 2-2. Het feest kon zodoende alsnog losbarsten bij AZ.

'Niet te beschrijven'

"Dit was misschien wel onze slechtste wedstrijd van het seizoen", reageerde Koopmeiners na afloop schuldbewust. "Maar dat maakt de avond niet minder mooi, want wat er op het eind gebeurde, is niet te beschrijven."

Met dank aan Druijff, die zich niet had laten ontmoedigen door de rode kaart van Boadu. "Ik ben iemand die sowieso altijd volle bak wil gaan. Of we nou met tien of negen man in het veld staan, maakt mij niet uit. Ik geef nooit op. Dat heb je kunnen zien."

Hij vond dat hij ook wat recht te zetten had. "In de competitie heb ik een paar kansen gehad die er niet in gingen. Toen heb ik gezegd: wacht maar, op belangrijke momenten ga ik goals maken. En daar is deze er eentje van", verwees de spits naar de 2-2.

Stand groep L

gesp-ptn doelcijfers
1. Manchester United * 5-10 6-2
2. AZ * 5-9 15-4
3. Partizan Belgrado 5-5 6-9
4. FC Astana 5-3 3-15
* naar tweede ronde
Statistieken AZ - Partizan Belgrado

STER reclame