Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) ANP

De snoeiharde kritiek van gisteren van de werkgevers en de vakbonden op de nieuwe zzp-wetgeving is onterecht en voorbarig. Dat zei minister Koolmees in een debat in de Tweede Kamer.

"Ik kijk met verwondering naar deze kritiek", zei Koolmees. "Ik roep beide partijen op om te zeggen wat ze dan wél willen." Hij gaf toe dat het lastig is wetgeving te bedenken voor de goed verdienende ICT'er en voor de laagbetaalde maaltijdbezorger tegelijk.

De Stichting van de Arbeid, waar werkgevers en werknemers samenkomen, adviseert Koolmees zijn voorgenomen zzp-wetgeving in te trekken. De organisaties zijn bang dat bijvoorbeeld de administratieve lasten voor bedrijven toenemen en dat het minimale zzp-tarief van 16 euro te weinig is.

Werkgevers en de vakbonden vinden elkaar alleen in wat zij niet willen.

Minister Koolmees

Koolmees zei dat het lijkt alsof werkgevers en de vakbonden het met elkaar eens zijn in hun kritiek. "Maar ze zijn om verschillende redenen tegen, ze vinden elkaar alleen in wat zij niet willen", is zijn conclusie.

De linkse oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP scharen zich achter de vakbonden. FNV wil bijvoorbeeld een minimumuurtarief van 25 euro. Ook zouden zzp'ers met een uurtarief van meer dan 75 euro moeten bijdragen aan het sociale vangnet van alle zzp'ers.

Het is onaanvaardbaar dat er zzp'ers zijn die onder het sociaal minimum verdienen en niet verzekerd zijn.

Minister Koolmees

Maar de minister is niet van plan zijn wetgeving in te trekken. Hij vindt schijnzelfstandigheid en andere problemen op de arbeidsmarkt van zelfstandigen te groot. Uitstel is geen optie, aldus Koolmees. "Het is onaanvaardbaar dat er zzp'ers zijn die onder het sociaal minimum verdienen en niet verzekerd zijn."

De komende maanden mag iedereen die betrokken is, via het ministerie reageren op zijn conceptwetsvoorstellen. Ook organiseert hij discussies met belangenorganisaties.

STER reclame