NOS Sport

Judoka Polling wint zilver in Osaka, De Wit pakt het brons

Sterke Polling moet genoegen nemen met zilver in Osaka

Judoka Kim Polling heeft bij grandslamwedstrijden in Osaka naast het goud gegrepen. De Groningse moest in de finale van de klasse onder 70 kilogram haar meerdere erkennen in de Japanse Yoko Ono.

Polling, de mondiale nummer 17, won vorige maand nog goud in Abu Dhabi en was ook in Osaka in uitstekende vorm. Op weg naar de finale vloerde ze al haar vier tegenstandsters op ippon, onder hen twee Japansen.

Eenmaal in de finale tikte Polling in de verlenging af na een verwurging en ging het goud naar Ono. Op papier was de Japanse judoka (de nummer 22 van de wereld) Pollings minste opponente, maar op de tatami bleek zij toch te sterk voor de viervoudig Europees kampioene.

Sanne van Dijke (klasse tot 70 kilogram) ging in haar eerste partij direct onderuit en deed zodoende slechte zaken met het oog op de Spelen volgend jaar. Van Dijke is met Polling verwikkeld in de strijd om een olympisch ticket. Slechts één van de twee judoka's mag naar Tokio.

Voor Juul Franssen (in de klasse tot 63 kilogram) duurde het toernooi eveneens maar een ronde.

Frank de Wit

Bij de mannen won judoka Frank de Wit in de klasse onder 81 kilogram het brons. In de troostfinale had hij genoeg aan een half punt (waza-ari) om de Japanner Hikaru Tomokiyo te verslaan.

Na zijn nederlaag in de kwartfinales tegen Toerpal Tepkajev, moest De Wit in de herkansingen aantreden tegen Saeid Mollaei. De Iraniër baarde in augustus opzien door in de halve finales van de WK met opzet te verliezen om zo Sagi Muki uit Israël te ontlopen.

Politieke spanningen

Tussen Iran en Israël zijn al lange tijd politieke spanningen. Iran weigert de staat Israël te erkennen en dat zorgt ook voor spanningen in de sportwereld. Mollaei, wereldkampioen in 2018, vroeg na de WK asiel in Duitsland aan en dat kreeg hij deze maand.

Bij de grandslamwedstrijden in Osaka komen Noël van 't End en Jesper Smink zondag nog in actie in de klasse tot 90 kilogram. Ook Michael Korrel (tot 100 kilogram) en Roy Meyer (boven 100 kilogram) staan dan op de tatami.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl