Saeid Mollaei
NOS Sport

Judoka's Iran blijven geschorst zolang ze Israëliers niet mogen treffen

Judoka's uit Iran blijven geschorst van deelname aan internationale wedstrijden. Dat heeft de Internationale Judo Federatie (IJF) bepaald naar aanleiding van het tumult op de wereldkampioenschappen judo in Tokio, eind augustus.

Daar zou de Iraanse judoka Saeid Mollaei door de Iraanse minister van Sport en de baas van het Iraans olympisch comité zijn opgedragen om het toernooi in een vroegtijdig stadium te verlaten middels een opzettelijk verlies. Op die manier werd een eventuele confrontatie met de Israëlier Sagi Muki in de finale voorkomen.

Er zijn al lange tijd politieke spanningen tussen beide landen. Iran weigert de staat Israël te erkennen en dat zorgt al sinds 1983 ook voor spanningen in de sport. Toen vond er voor het laatst een confrontatie plaats tussen de twee landen, tijdens de WK worstelen in Kiev.

Politiek asiel

Judoka Mollaei, titelverdediger in de klasse tot 81 kilogram, verloor ogenschijnlijk bewust in de halve finales op de WK in Tokio en ontliep op die manier een duel met Muki. Na het toernooi vroeg Mollaei asiel aan in Duitsland, uit angst voor represailles in Iran.

Bekijk hieronder de partijen die Mollaei op halve kracht judode om zo niet naar de finale door te hoeven gaan:

Iraniër lijkt gebukt te gaan onder politieke spanningen op WK judo

In september werd de Iraanse bond door de IJF al voorlopig geschorst. De schorsing houdt nu aan, totdat de Iraniërs kunnen garanderen dat hun atleten het mogen opnemen tegen judoka's uit Israël.

De Iraanse judofederatie heeft drie weken de tijd om bij het internationale sporttribunaal CAS in beroep te gaan tegen de beslissing van de IJF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl