Kabinet moet aan de slag met Magnitsky-mensenrechtenwet
Partijen in de Kamer wilde het al langer maar het kabinet moet er nu echt mee aan de slag: een wet die Europees regelt dat individuele schenders van mensenrechten worden aangepakt. De Kamer nam vandaag een voorstel aan dat het kabinet verplicht zich in te zetten voor een Europese wet en -indien dat niet lukt- een Nederlandse wet.
De wet - die de Magnitsky-wet wordt genoemd- is al in een aantal landen ingevoerd: de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en de drie Baltische staten.
De wet is genoemd naar de Russische advocaat Sergei Magnitsky. Hij overleed in 2009 onder verdachte omstandigheden in een Russische cel, vermoedelijk nadat hij was mishandeld. Hij was opgepakt terwijl hij bezig was met een onderzoek naar corruptie. Verschillende sleutelpersonen in de zaak kwamen ook onder verdachte omstandigheden om.
Onder meer D66 en CDA willen al langer dat het kabinet zich inspant om de sancties Europees te regelen. De wet moet regelen dat de tegoeden van schenders van mensen worden bevroren en dat ze geen toegang meer tot EU-landen kunnen krijgen.
De Nederlandse regering stond tot nu toe op het standpunt dat invoeren pas zin heeft als de hele EU mee doet. De motie dwingt de regering om zich daarvoor in te spannen en als het niet lukt in elk geval een Nederlandse wet op te stellen.
Zodat, zoals CDA-Kamerlid Omtzigt het eerder zei, mensenrechtenschenders hun geld "niet hier op de Zuid-As stallen" of hier vrij rond kunnen reizen.