ANP

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb pleit ervoor om politieagenten na hun pensioen door te laten werken, als zij dat zelf willen. Dat zou volgens hem kunnen helpen om de tekorten bij de politie op te lossen.

Aboutaleb roept het kabinet, de politietop en de vakbonden op om het mogelijk te maken het pensioen bij de politie uit te stellen. Vervolgens wil hij agenten die de komende twee jaar stoppen met werken, vragen of zij vrijwillig langer aan willen blijven.

"De regels verzetten zich daar nu tegen, maar nood breekt wet", zegt Aboutaleb. De politie moet de komende zeven jaar 17.000 mensen vervangen die met pensioen gaan. Nu al kampt de politie met tekorten. De vakbonden benadrukten vandaag nog eens dat de politie het werk niet aankan.

"Dit vraagstuk gaat zich enorm manifesteren en het veiligheidsbeleid raken", zegt de Rotterdamse burgemeester. "Politiemensen zijn heel loyaal en als we een gunstige regeling aanbieden, zijn zij misschien bereid om de helpende hand te bieden."

Aboutaleb denkt dat met name de recherche geholpen zou zijn met langer doorwerken, maar dat een uitgesteld pensioen er ook voor kan zorgen dat er meer kennis wordt overgedragen op nieuwe medewerkers.

Minder politie

Rotterdam zegt zo'n 500 agenten tekort te komen en verwacht dat dit de komende jaren ook zo blijft. Daarom heeft Aboutaleb aangekondigd dat er twintig procent minder politie beschikbaar zal zijn voor voetbalwedstrijden en andere evenementen. Ook zullen wijkagenten worden ingezet voor het rijden op 112-meldingen.

Vandaag bleek ook dat de politie in Amsterdam een team dat zich bezighoudt met de bestrijding van georganiseerde misdaad tijdelijk wil opheffen, om agenten in te kunnen zetten voor het reguliere politiewerk.

STER reclame