Coldplay tijdens een optreden in Frankrijk
NOS Nieuws

Coldplay gaat niet op tournee om milieu te sparen

Fans van Coldplay kijken er al lang naar uit: het nieuwe album Everyday Life van de populaire Britse band. Maar, in tegenstelling tot wat de meeste artiesten doen, gaat Coldplay niet op tournee om het album te promoten.

Leadzanger Chris Martin liet de BBC weten dat er gekeken wordt naar mogelijkheden voor een klimaatneutrale tournee. "We nemen de tijd om te zien hoe onze tour actief kan bijdragen en een positieve impact kan hebben".

Vier continenten, 122 shows

In 2016 en 2017 reisde de band over vier continenten waar ze 122 shows gaven. "We hebben nu zoveel grote tournees gedaan. Hoe kunnen we dit veranderen, zodat we niet alleen nemen, maar ook geven?", zegt Martin, doelend op de milieuvervuiling die het vele vliegen met zich meebrengt. "Onze volgende tour moet de best mogelijke versie van een milieuvriendelijke tour zijn. We zouden teleurgesteld zijn als die niet CO2-neutraal is."

Het besluit van Coldplay past in de beweging van artiesten die zich, samen met jongeren wereldwijd, bezighouden met de milieuproblematiek. Toch is de stap opmerkelijk, omdat muzikanten hun geld vooral verdienen door internationaal te touren. Zowel de ticketverkoop als de bijbehorende merchandise brengen veel geld in het laatje. Voor veel artiesten zijn dat de belangrijkste inkomsten, omdat sinds de opkomst van streamingdiensten zoals Spotify de liedjes zelf nog maar weinig geld opleveren.

Maar naarmate hun fans zich steeds meer bewust zijn van hun impact op de planeet, kunnen artiesten dat onderwerp niet ongemoeid laten en verbinden ze hun naam aan een goed doel dat gelieerd is aan het milieu. Zo deelde tieneridool Billie Eilish vorig jaar kaarten uit aan mensen die iets goed deden voor het milieu en verbiedt ze het gebruik van plastic rietjes tijdens haar concerten. Popster Sting richtte een fonds op voor het regenwoud en de band Radiohead lanceerde een campagne tegen de uitstoot van CO2.

Colonne vrachtwagens

"Is het echt nodig om het decor 27 keer te veranderen, waardoor er 60 vrachtwagens volgeladen met decorstukken moeten rijden?" vraagt de invloedrijke Britse muziekagent Emma Banks in een podcast van de BBC. Banks, die grote namen als Katy Perry, Red Hot Chili Peppers, Muse en Arcade Fire vertegenwoordigt, vindt dat sterren pro-actief moeten zijn en de klimaatimpact van hun tournees moeten verminderen. "Hoe meer shows je geeft, hoe meer dit het milieu belast. We moeten beter nadenken over hoe we kunnen voorkomen dat we het probleem groter maken."

Hoe meer shows je geeft, hoe meer je het milieu belast.

Emma Banks, muziekagent

"Als iedereen alleen al met 5 vrachtwagens minder zou rijden, dan zou dat verschil maken. Natuurlijk niet zoveel als wanneer je helemaal niet rijdt, maar we kunnen mensen niet in het donker en zonder microfoons laten optreden."

Ook het veelvuldige gebruik van privé-vliegtuigen door sterren ligt onder vuur. Hoewel die voor veel artiesten noodzakelijk zijn om hun drukke tourschema te kunnen afwerken, ligt de uitstoot per passagier 40 keer hoger dan bij een reguliere vlucht.

Zanger Chris Martin

Coldplay is momenteel in Jordanië, waar morgen twee shows met de nieuwste nummers live op YouTube gestreamd worden, zodat fans vanuit de hele wereld kunnen meekijken. De fans die Coldplay in levende lijve willen zien moeten naar Londen. Daar geeft de band op 25 november een eenmalig concert. De opbrengsten van die show worden gedoneerd aan een milieudoel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl