Vrouw in Koerdisch kamp in Noord-Syrië waar familie van IS-strijders worden vastgehouden (archief)
NOS NieuwsAangepast

Turkije stuurt twee IS-vrouwen terug naar Nederland

Turkije heeft twee IS-vrouwen teruggestuurd naar Nederland. Ze zijn na aankomst op Schiphol door de marechaussee aangehouden en overgedragen aan de politie. Ze worden verdacht van het deelnemen aan een terroristische organisatie. Een van de twee vrouwen is haar Nederlandse nationaliteit ontnomen.

Het gaat volgens bronnen om de 25-jarige Xaviera S. uit Apeldoorn en de 23-jarige Fatimah H. uit Tilburg met haar twee kinderen van 3 en 4 jaar. H. had zich eind oktober gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. S. is in januari 2018 aangehouden in Turkije.

Het kabinet had aan Turkije laten weten dat Fatimah H. tot ongewenste vreemdeling is verklaard en daarom niet naar Nederland zou moeten worden uitgezet, maar Turkije deed dat toch.

Deze vrouw is op Schiphol de toegang tot Nederland geweigerd en vervolgens aangehouden. Na vervolging en berechting wil het kabinet de vrouw uitzetten naar het land van haar tweede nationaliteit: Marokko. De kinderen van de vrouw zijn overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Beide vrouwen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

"Nu Turkije deze IS'ers terugstuurt, moeten we alles op alles zetten om ze te berechten voor de verschrikkelijke misdaden die zij hebben begaan", stelt Sjoerd Sjoerdsma van D66. "Het is daarom des te urgenter dat minister Grapperhaus kijkt of de capaciteit van het Team Internationale Misdrijven afdoende is. De bewijslast moet op orde zijn!"

Volgens VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz laat de "zeer onwenselijke situatie opnieuw zien hoe belangrijk lokale berechting is". Yesilgöz wil verder dat het kabinet ook de Nederlandse nationaliteit van Xaviera S. intrekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl