Ahmad Mendes Moreira bij Den Bosch-Excelsior
NOS NieuwsAangepast

Rutte: politiek kan niet in zijn eentje racisme oplossen

Premier Rutte vindt dat Nederlanders er samen over moeten nadenken hoe ze racistisch gedrag zoals zondag bij de voetbalwedstrijd FC Den Bosch-Excelsior kunnen tegengehouden. In het vragenuur in de Tweede Kamer zei hij dat "meteen naar de overheid wijzen misschien nodig is", maar dat de politiek dit niet in zijn eentje kan oplossen. Hij zei dat mensen elkaar kunnen aanspreken op onacceptabel gedrag.

"Racisme en discriminatie zijn het stomste en het domste wat je in een land kunt doen; dit lossen we alleen op als we met 17 miljoen mensen zeggen dat we dit niet accepteren", voegde hij eraan toe.

Rutte noemde de spreekkoren tegen Excelsior-speler Mendes Moreira vreselijk. Minister Bruins had al aangekondigd dat hij zo snel mogelijk met verschillende partijen om de tafel gaat zitten en Rutte zei dat hij daarbij zal zijn. Dan zal ook de vraag aan de orde komen of de KNVB meer mogelijkheden nodig heeft om sancties op te leggen.

Rutte: mensen aanspreken op racisme

Campagne

In het vragenuur namen Kamerleden in felle bewoordingen afstand van de spreekkoren van Den Bosch-supporters en vroegen om harde maatregelen. Gisteren noemde international Georginio Wijnaldum de racistische uitingen "iets voor de politiek". Wijnaldum is vanavond aanvoerder van het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Estland. De spelers van Oranje kwamen vandaag met een gezamenlijke verklaring tegen racisme.

Na afloop van het vragenuur zei minister Bruins dat hij Mendes Moreira wil vragen mee te werken aan een campagne tegen racisme in de sport. Die campagne was al gepland. Bruins heeft gisteren met de Excelsior-speler gepraat om hem een hart onder de riem te steken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl