Het terrein van Tata Steel in IJmuiden ANP

Staalbedrijf Tata Steel gaat in Europa tot 3000 banen schrappen. Dat meldt de Europese tak van het bedrijf in een persbericht. Hoeveel banen in Nederland worden geschrapt is nog onduidelijk.

Frits van Wieringen van de Centrale Ondernemingsraad gaat uit van tussen de 1500 en 1600 Nederlandse ontslagen. Een woordvoerder van Tata Steel Europe zegt dat niet te kunnen bevestigen.

Tata verwacht dat vooral kantoorfuncties worden geschrapt: ongeveer twee derde van het totaal.

Teleurgesteld

Vakbond FNV reageert teleurgesteld op de plannen van Tata Steel. De vakbond vindt ze onduidelijk, en heeft nog niet gehoord hoe het bedrijf die bezuinigingen willen doorvoeren.

"Het is eenvoudig om als directie een grote broek aan te trekken en te zeggen, we gaan duizenden mensen ontslaan", zegt Aad in 't Veld, bestuurder bij FNV Metaal. "Maar ik vraag me wel af hoe je je fabrieken dan op een goede manier draaiende kan houden."

FNV heeft gehoord dat het bezuinigingsplan op 1 april klaar moet zijn. "Tot die tijd zitten de medewerkers dus nog in onzekerheid", schrijft de vakbond in een persbericht.

Peter Böeseken van vakbond CNV zegt ook inhoudelijk nog niet te weten waar de klappen gaan vallen. "Tata Steel Europe zegt dat de ontslagen gaan vallen op de kantoren. Maar op welke kantoren, en waar op de kantoren? Dat weten we nog niet."

De Europese Ondernemingsraad zit volgende week bij elkaar, laat Böeseken weten. "Dan hopen we meer te horen."

Verwacht

Dat er banen bij Tata Steel zouden verdwijnen, werd al verwacht. Vorige maand lekte al een memo aan het personeel uit, waarin vermeld werd dat Tata in heel Europa 830 miljoen euro aan kosten wil schrappen. 170 miljoen euro daarvan moest op personeelskosten worden bespaard. De Centrale Ondernemingsraad in Nederland schatte dat zo'n 1000 medewerkers hun baan daardoor zouden verliezen.

Het bedrijf heeft veel last van de markt in Europa: zo zit de Europese auto-industrie in zwaar weer. Topman Henrik Adam van Tata Steel Europe zei dit weekend in een interview met het FD dat 'IJmuiden' beter moet presteren.

In Nederland werken nu zo'n 11.000 mensen voor Tata Steel, van wie 9000 in IJmuiden. In heel Europa heeft het bedrijf 21.000 medewerkers. 8500 van hen zijn werkzaam in het Verenigd Koninkrijk, en ook in Duitsland, Frankrijk en België werken mensen voor Tata Steel.

STER reclame