Tata Steel in Velsen Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

De internationale staalgigant Tata Steel gaat flink bezuinigen en wil dat onder meer doen door fors te schrappen in het personeelsbestand. Een groot deel van de bezuiniging zal door Tata Steel Nederland opgebracht moeten worden, staat in een memo aan het personeel, dat NH Nieuws in handen heeft.

In totaal wil Tata Steel in heel Europa 830 miljoen euro aan kosten schrappen. Hoeveel voor rekening van de voormalige hoogovens in Velsen komt, is niet bekend. Wel wordt geschreven dat alleen het omlaag brengen van personeelskosten in alle Europese vestigingen al zo'n 170 miljoen euro moet opleveren. Tata wil onder meer werk uitbesteden naar lagelonenlanden als India.

De vicevoorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van Tata Steel zegt tegen NH Nieuws dat zo'n 2500 banen in Velsen, Frankrijk, Engeland en België verdwijnen. Dat komt neer op een kwart van alle banen bij die vestigingen.

De COR had wel bezuinigingen verwacht, maar niet in zulke mate. Toch wordt er niet gevreesd voor de toekomst van het staalbedrijf in IJmuiden:

Mogelijk duizenden banen weg bij Tata Steel: 'Ik vrees niet voor de toekomst'

De COR spreekt van "een zeer forse ingreep" en noemt de bezuinigingen "buitenproportioneel gezien de huidige financiële situatie van Tata Steel Nederland". De verwachting is dat er volgende maand meer duidelijkheid komt over de precieze besparingen.

Een woordvoerder van het bedrijf wil het te bezuinigen bedrag niet bevestigen. Wel zegt hij dat er in juni een 'transformatie-programma' is begonnen om het bedrijf "simpeler en slanker" te maken. "We verwachten dat dat gepaard zal gaan met het verlies van banen. Maar daar kunnen we nog geen aantallen bij geven."

Vakbond wil Tata houden aan afspraken

Vakbond CNV Vakmensen wijst erop dat eerdere afspraken over werkgelegenheid met Tata Steel Nederland nog tot oktober 2021 lopen. "Daar zullen we Tata zeker aan houden", zegt bestuurder Peter Böeseken in een reactie. Volgens hem is er nog weinig bekend, behalve het bedrag van 170 miljoen euro en het schrappen van 25 procent van de banen in Europa.

De vakbonden krijgen formeel pas eind volgende maand meer nieuws over de plannen in Nederland. "Dus daar kan en ga ik nog helemaal niets over zeggen nu." Böeseken zegt wel zich zorgen te maken over de mogelijkheid dat banen worden overgeheveld naar lagelonenlanden. "Dat doet geen recht aan de hoge kwaliteit die bij ons wordt geleverd."

STER reclame