NOS Nieuws

Myanmar keurt onderzoek naar misdaden tegen Rohingya-minderheid af

Myanmar zegt een onderzoek van het Internationaal Strafhof naar het optreden tegen de Rohingya-minderheid af te keuren. De rechter gaf onlangs toestemming voor zo'n onderzoek. Myanmar heeft al een onafhankelijke onderzoekscommissie, stelt een woordvoerder van het land. "Als we misdaden vinden, ondernemen we actie."

Volgens het Strafhof in Den Haag is er een "redelijke verdenking" van misdaden tegen de menselijkheid na de uitzetting en vervolging van de islamitische Rohingya uit het overwegend boeddhistische land. Daarom wil het Strafhof een onafhankelijk onderzoek instellen.

In een persconferentie zei de woordvoerder van Myanmar dat het land zich niet aan uitspraken van het Strafhof hoeft te houden, schrijft persbureau AP. Hij baseerde zich op een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Myanmar van april vorig jaar.

Daarin staat dat het land zich niet hoeft te houden aan uitspraken van het gerechtshof omdat het geen ondertekenaar was van het Statuut van Rome, dat de oprichting van het Strafhof regelde. Het onderzoek van het strafhof zou "niet in overeenstemming zijn met internationaal recht", zei hij tegen journalisten ter plekke.

Nieuwsuur maakte hier eerder een reportage over:

'In de nacht kwamen ze terug en brandden het hele dorp plat'

Het optreden van Myanmar leidde ertoe dat meer dan 700.000 Rohingya voor hun veiligheid naar Bangladesh vluchtten. Omdat buurland Bangladesh het statuut wel ondertekende, zegt het Strafhof wel iets te zeggen te hebben over het onderzoek naar de veronderstelde misdaden.

Het Afrikaanse land Gambia spande eerder een rechtszaak bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag aan tegen Myanmar. Het land beschuldigt Myanmar van genocide tegen de islamitische Rohingya-minderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl