NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden asbestslachtoffers doen aangifte tegen fabrikant Eternit

Nabestaanden van acht voormalige werknemers van Eternit doen aangifte tegen het bedrijf uit Goor. Ze willen dat de gevel- en dakbekledingfabrikant wordt vervolgd voor doodslag of dood door schuld, meldt Trouw.

De nabestaanden hebben de aangifte gisteren gedaan, samen met het Comité Asbestslachtoffers. Ze vinden dat Eternit "willens en wetens" asbest bleef produceren, zonder werknemers en klanten te waarschuwen voor de gevaren. "Op grote schaal zijn er slachtoffers gemaakt en daar moeten ze verantwoording voor afleggen", zei Tinka de Bruin van het comité in het NOS Radio 1 Journaal.

In 1969 waarschuwde de Nederlandse wetenschapper en bedrijfsarts Stumphius al voor de risico's van asbest. Toch bleef Eternit er tot in de jaren 90 mee werken. Het bedrijf zou ook hebben gelobbyd tegen een verbod op asbest.

'Industriële schaal'

Eternit heeft zich schuldig gemaakt aan "doodslag op industriële schaal", zegt de juridisch adviseur van het Comité Asbestslachtoffers, oud-advocaat Bob Ruers. "In Goor en directe omgeving zijn zeker 150 personen overleden door asbest. Het bedrijf kende de risico's heel goed en heeft geen tijdige maatregelen genomen."

Volgens Trouw is dit de eerste strafrechtelijke aangifte tegen Eternit vanwege asbest. Eerder zijn al tientallen schadeprocedures tegen het bedrijf gevoerd. In Italië kwam het wel tot een strafzaak. De Zwitserse oud-topman Stephan Schmidheiny werd veroordeeld tot 18 jaar cel en de betaling van 90 miljoen euro schadevergoeding. Het vonnis werd later vernietigd door het Italiaanse hooggerechtshof.

Het Openbaar Ministerie zegt tegen Trouw dat de aangifte in ontvangst is genomen. "We gaan de aangifte beoordelen op aanknopingspunten die een eventueel strafrechtelijk onderzoek kunnen rechtvaardigen."

Nog duizenden doden

1998 werd asbest verboden. Omdat slachtoffers pas na vele jaren ziek worden, overlijden er nog altijd ongeveer 500 mensen per jaar aan asbestkanker. Vorig jaar werd berekend dat tot 2035 nog 8000 mensen zullen overlijden aan de gevolgen van deze vorm van kanker.

In deze video legt NOS op 3 uit wat asbest is, en waarom het steeds weer opduikt:

Alles over asbest in een minuut

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl