NOS Nieuws

Recordaantal meldingen asbestslachtoffers met longvlieskanker

Een recordaantal asbestslachtoffers met longvlieskanker heeft zich vorig jaar gemeld bij het Instituut Asbestslachtoffers. In het jaarverslag van de stichting staat dat er 580 meldingen binnenkwamen. In de jaren ervoor waren het er elke keer rond de 500.

Volgens de stichting is de stijging geen verrassing. In de jaren 60 en 70 zijn veel mensen aan asbest blootgesteld. Longvlieskanker heeft een lange tijd nodig om zich te ontwikkelen.

Het IAS geeft advies aan de Sociale Verzekeringsbank over tegemoetkomingen voor asbestslachtoffers. Ook bemiddelt de stichting met (oud-)werkgevers of verzekeraars over een eventuele schadevergoeding.

De tijd die het kost om tot een uitspraak te komen, was vorig jaar korter dan de jaren ervoor. Slachtoffers kregen binnen 90 dagen te horen of ze recht hebben op een schadevergoeding of tegemoetkoming. Betrokken partijen worden zich volgens de stichting er steeds meer van bewust dat slachtoffers niet lang meer hebben zodra ze de diagnose longvlieskanker hebben gekregen.

Afgelopen jaar werd voor 276 asbestslachtoffers bemiddeld. In 167 gevallen kwam het tot een volledige schadevergoeding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl