Het podium in Apeldoorn waar de Sint morgen wordt onthaald ANP

De politie heeft drie mannen aangehouden voor het verspreiden van opruiende berichten op sociale media over de sinterklaasintocht in Apeldoorn. Het gaat om twee Utrechters van 41 en 38 en een 35-jarige man uit Leiden.

De drie zouden anti-Zwarte Piet-activisten zijn. Ze worden verdacht van bedreiging en opruiing. Morgen wordt in Apeldoorn de landelijke intocht van Sinterklaas gehouden.

Onder de drie arrestanten is in ieder geval Michael van Z. van Majority Perspective ook wel bekend onder de naam De Grauwe Eeuw. De groep wil het sinterklaasfeest ontdoen van "racistische kenmerken".

Eerder veroordeeld

Van Z. werd in september nog veroordeeld tot een week voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 500 euro voor het bewerken van een foto van Sinterklaas op Facebook. De rechter beschouwde de foto als een doodsbedreiging.

Het ging om een foto van de Amerikaanse president John F. Kennedy, vlak voordat hij in 1963 werd doodgeschoten. Op de bewerkte foto die Van Z. vorig jaar plaatste, is Kennedy vervangen door Sinterklaas.

Een van de twee andere verdachten zou Rogier M. zijn. Hij zit in het bestuur van Majority Perspective. In 2018 werd hij opgepakt vanwege dreigende uitlatingen in een interview met omroep PowNed.

STER reclame