Felle kritiek oppositie, maar voldoende steun voor stikstofplannen
Er is in de Tweede Kamer voldoende steun voor de plannen van het kabinet om op korte termijn iets te doen aan de problemen met stikstof en PFAS. Toch had bijna de hele oppositie, van links tot rechts, forse kritiek op de voorstellen die het kabinet gisteren presenteerde.
Partijen als de PVV, Forum voor Democratie en de SGP betwijfelen of de maatregelen wel echt nodig zijn. "Waar is het gezond verstand gebleven?", vroeg SGP'er Roelof Bisschop. De neerslag van stikstof in de natuur is volgens hem vaak helemaal niet te meten. "Een gans die een keer poept, scheidt meer stikstof uit dan sommige van deze maatregelen opleveren."
Wilders ziet 'hoogverraad'
PVV-leider Geert Wilders betoogde dat het juist heel erg goed gaat met de natuur de afgelopen jaren. Ook de stikstofuitstoot neemt volgens hem af. "Iedereen wordt bang gemaakt, gezonde bedrijven worden kapotgemaakt."
Het verlagen van de maximumsnelheid noemde Wilders "hoogverraad aan de automobilisten". "We hebben geen stikstofprobleem, maar een Rutte-probleem." Hij diende een motie van wantrouwen in, maar die haalde het niet.
Premier Rutte erkende dat het in de breedte beter gaat met de natuur, maar dat geldt volgens hem niet voor natuur die gevoelig is voor stikstof. "Daar zie je een duidelijke verschraling." Het voorstel van de PVV om de stikstofnormen een half jaar lang af te schaffen, noemde Rutte een "kop in het zand-oplossing". Na dat half jaar is het probleem alleen maar groter, stelt de premier.
Duitsland
Thierry Baudet van Forum voor Democratie was het juist met Wilders eens. "Er is geen land ter wereld waar het zo goed gaat met de natuur als in ons land. We hebben de mooiste bossen, de beste stranden, de lekkerste haring en de lekkerste kibbeling op het strand!" Volgens Baudet moet het kabinet de stikstofnormen gelijktrekken met die van Duitsland. Die zijn volgens hem 140 keer minder streng.
Maar Duitsland is volgens Rutte niet te vergelijken met Nederland. Duitsland is veel groter, waardoor ook de afstand tussen de bron van de stikstof en natuurgebieden veel groter is.
Er is geen land ter wereld waar het zo goed gaat met de natuur. We hebben de mooiste bossen, de beste stranden, de lekkerste haring en lekkerste kibbeling!
Maar ook linkse partijen als de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn boos. GroenLinks-leider Jesse Klaver sprak van "een wanprestatie", vooral omdat in de voorstellen van het kabinet ook de mogelijkheid wordt opengehouden dat kleine natuurgebieden die er slecht voor staan geschrapt worden.
"De natuur is vogelvrij verklaard", verweet Klaver vooral regeringspartij D66. Maar volgens Tjeerd de Groot van D66 gebeurt dat alleen in het uiterste geval, en wordt de natuur op andere plekken weer versterkt.
Zevengangenmenu
D66 is blij met de maatregelen van het kabinet, maar ze zijn volgens die partij nog maar het begin. "Dit is een zevengangenmenu, en we zijn nu pas bij de amuse", zei De Groot. Eerder pleitte hij voor een halvering van de veestapel in Nederland.
De linkse oppositie vindt dat het kabinet veel te lang heeft gewacht met het nemen van maatregelen. "We hebben een jaar verspeeld", zei William Moorlag van de PvdA, doelend op de Europese rechter, die vorig jaar al vraagtekens zette bij het Nederlandse stikstofbeleid. Dat werd uiteindelijk definitief afgeschoten door de Raad van State, de hoogste bestuursrechter.