Rutte: verlaging maximumsnelheid rotmaatregel, maar er speelt een groter belang
De verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer is een rotmaatregel, maar hiermee komt ruimte voor bijna de hele woningbouw en voor projecten op het gebied van de infrastructuur. Dat zei premier Rutte bij de presentatie van de aanpak van de stikstof- en PFAS-problemen door het kabinet. "Niemand vindt dit leuk, maar hier speelt echt een groter belang. Het is nodig om te voorkomen dat Nederland op slot gaat en dat banen onnodig verloren gaan", voegde Rutte eraan toe.
Hij zei verder er "ongelooflijk van te balen dat de 130 verdwijnt". "Maar als heel veel banen verloren zouden gaan en ik zou weten dat met de Kerst mensen thuiszitten die geen werk meer hebben omdat ik wil dat iedereen 130 blijft rijden, kan geen VVD'er zich meer in de spiegel aankijken", benadrukte de premier.
Rutte sprak van een crisis van een omvang, die hij als premier nog niet eerder heeft meegemaakt. "Dit is in zijn complexiteit onvergelijkbaar met de vluchtelingencrisis uit 2015 en 2016."
De regeringspartijen werden gisteren het eens over de maatregelen en veel van de plannen lekten al uit. Meest in het oog springende maatregel is de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur. Wel mag tussen 19.00 en 06.00 uur nog 120 of 130 worden gereden op plaatsen waar dat nu al mag.
Op de vraag of de verlaging van de maximumsnelheid een tijdelijke maatregel is, antwoordde Rutte dat hij daar dolgraag ja op zou zeggen, maar dat hij daar geen datum op kan plakken en er geen harde beloften over kan doen. De verlaging gaat snel in, maar bij de presentatie van de plannen zei minister Van Nieuwenhuizen dat ze nog niet weet wanneer precies. "We moeten op een rij zetten hoe het met de borden gaat en met het verkeersbesluit". Waarschijnlijk gebeurt de verlaging niet op alle wegen tegelijk.
Veevoer
Het kabinet wil verder de uitstoot van stikstof via veevoer verminderen door de hoeveelheid eiwit te verlagen. Ook willen de bewindslieden bekijken hoe kleinere Natura 2000-gebieden kunnen worden samengevoegd of heringedeeld.
Verder trekt het kabinet 250 miljoen euro uit voor natuurherstel en er komt een noodwet om grote projecten op het gebied van kustbescherming en water- en wegenveiligheid door te laten gaan. Ook de al eerder toegezegde 60 miljoen euro die het kabinet extra uittrok voor sanering van de varkenshouderij moet meetellen in de berekeningen om de uitstoot van stikstof terug te dringen.
75.000 woningen
Met het pakket denkt het kabinet volgend jaar de eerder geplande bouw van 75.000 woningen mogelijk te maken.
De maatregelen zijn een reactie op de uitspraak van de Raad van State, die bepaalde dat de overheid de natuur onvoldoende heeft beschermd door te makkelijk toestemming te geven voor projecten waar stikstof wordt uitgestoten. De uitspraak leidde ertoe dat veel bouwplannen in de ijskast gingen. Later kwamen daar ook nog de problemen rond het giftige PFAS bij.