NOS NieuwsAangepast

Politie: Wiersum weken voor moord geobserveerd, daders wisselden van vluchtauto

Advocaat Derk Wiersum werd voor zijn liquidatie in september al weken in de gaten gehouden. Dat vermoedt de Amsterdamse politie.

De rechercheurs gaan ervan uit dat ten minste drie voertuigen een rol hebben gespeeld bij de moord. Verder denkt de politie dat er meerdere personen zaten in de auto die is gebruikt bij de liquidatie en dat er kort voor de moord noodgedwongen nog van vluchtauto is gewisseld.

Om de straat in te kunnen rijden waar Wiersum woonde in Amsterdam-Buitenveldert, moesten de criminelen door een straat waar camera's hangen. Daardoor heeft de politie verschillende auto's en hun inzittenden in verband kunnen brengen met de aanslag.

Het gaat om deze auto's:

  • Politie Amsterdam
    Dit gestolen busje is mogelijk gebruikt voor verkenningstochten
  • Politie Amsterdam
    Deze witte bestelbus is volgens de politie mogelijk de vluchtauto
  • Politie Amsterdam
    Deze Renault is ook gesignaleerd bij Wiersums huis; de auto is later in brand gestoken

Een witte Opel Combo die door de politie begin oktober in Almere werd gevonden zou als vluchtauto hebben gediend. De vermoedelijke bestuurder is opgepakt. Hij is de enige die in het onderzoek vastzit.

Daarnaast is een grijze Volkswagen Transporter in beslag genomen. Dat gestolen busje is op 16 september, twee dagen voor de moord, gezien in de buurt van het huis van Wiersum. De politie houdt er rekening mee dat het busje is gebruikt voor verkenningstochten. Zo stond de auto twee dagen voor de moord nabij hetzelfde parkeervak waar de daders in de witte Combo op de dag van de moord een uur lang wachtten tot Wiersum naar zijn werk ging, zo toonde de politie in Opsporing Verzocht.

Beelden in Opsporing Verzocht van onder meer de witte Combo na de moord op Wiersum:

De Transporter is na de moord teruggevonden in een parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost met een lekke voorband. Mogelijk is de auto kort voor de moord ingeruild voor de Combo, omdat de daders het een te groot risico vonden om de band te laten vervangen.

Achterin het busje troffen agenten een rolstoel aan. Waarschijnlijk omdat het busje voordat het werd gestolen in het Limburgse Brunssum werd gebruikt voor het vervoer van invaliden.

Ook is een Renault Mégane onderzocht, die in de buurt is geweest van Wiersums huis en later in brand gestoken.

De moord op Derk Wiersum, op 18 september, leidde tot een golf van verontwaardiging. Een terugblik:

Terugblik op dag van 'aanslag op de rechtsstaat' na moord op advocaat

De politie gaat ervan uit dat Derk Wiersum al sinds augustus gevolgd werd, vermoedelijk ter voorbereiding op de moord. Zo'n lange aanloop en het gebruik van meerdere observatieauto's wekken bij de politie de indruk dat de liquidatie is uitgevoerd door professionele daders.

Advocaat Wiersum werd op 18 september vlak voor zijn woning doodgeschoten. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in de zaak tegen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi. Eerder werd ook de broer van de kroongetuige geliquideerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl