Weinig uitdaging voor Oranje in kwalificatie: 'Veel geduld hebben'

Op zevenmijlslaarzen gaat Nederland door de kwalificatie voor het EK voetbal voor vrouwen. Desondanks moet het elftal van Sarina Wiegman waakzaam blijven om in 2021 met succes de titel te kunnen verdedigen.

"We voetballen toch een beetje tegen een muur", omschrijft Jill Roord de campagne richting het eindtoernooi in Engeland. "De tegenstanders staan heel defensief. Je moet heel veel geduld hebben."

Nederland won tot nu toe alle poulewedstrijden. Tegen Turkije werd het vrijdag zelfs 0-8.

Roord: "In landen als Turkije en Estland moeten nog heel veel stappen worden gemaakt. Deze wedstrijden horen erbij. Maar nou hebben we in onze poule wel heel veel van dit soort landen."

In Arnhem wacht dinsdag Slovenië, de enige ploeg die het Oranje even moeilijk maakte.

Beste tegenstander van de groep

"Slovenië, de beste tegenstander van de groep", vindt Dominique Bloodworth. Ze herinnert zich het uitduel nog goed, waarin Sherida Spitse met twee rake vrije trappen puntenverlies voorkwam (2-4). "We weten dat we het veel beter kunnen doen."

De verdedigster hoopt dat er in aanloop naar de Europese eindronde een paar aansprekende opponenten worden gestrikt om tegen te oefenen. "We gaan hopelijk goede wedstrijden spelen tegen goede teams. Hopelijk komt er snel weer een mooie tegenstander."

Aan de andere kant is de enorme voorsprong die Nederland de laatste jaren heeft opgebouwd op veel Europese landen ook een luxe-positie, beseft Roord. "Het gaat er uiteindelijk niet om of het leuk is of niet. Het gaat om winnen."

Bekijk hieronder de stand in de groep van Nederland. De groepswinnaar en de drie beste nummers twee van de negen poules plaatsen zich voor het EK. De overige nummers twee spelen play-offs.

Stand in groep A

1. Nederland 5-15 (24-2)
2. Rusland 3-6 (5-2)
3. Kosovo 3-6 (4-6)
4. Slovenië 4-6 (13-6)
5. Estland 4-1 (1-13)
6. Turkije 5-1 (1-19)

STER reclame