De speelsters van Oranje vieren een goal

Oranjevrouwen met speels gemak langs Turkije in EK-kwalificatie

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun vijfde kwalificatieduel op weg naar het Europees kampioenschap van 2021 gewonnen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman was Turkije met 8-0 de baas.

In september werd het in Heerenveen 3-0 en dat stond het in Izmir al bij rust. Ruim twintig minuten hield de nummer 64 van de wereld stand, maar daarna sneed de aanval van Oranje als een mes door de Turkse boter.

De eerste grote kans was nog niet besteed aan Shanice van de Sanden, maar bij de tweede stond ze op de goede plek om een voorzet van Miedema in te tikken. Kort daarna werd Daniëlle van de Donk gehaakt in de Turkse zestienmeter en mocht Sherida Spitse vanaf de stip haar zesde doelpunt in de kwalificatiereeks laten aantekenen.

Vivianne Miedema kon niet achterblijven en had de 3-0 op haar schoen, maar haar inzet werd per ongeluk op de Turkse doellijn gekeerd door PSV-verdedigster Aniek Nouwen, die de voorkeur had gekregen boven Anouk Dekker in het centrum van de verdediging.

Toch stond ook Miedema nog voor rust op het scorebord na een prachtige aanval via Jacky Groenen en Van de Sande.

Drie goals Van de Donk

Na rust blonk Daniëlle van de Donk uit met een hattrick, waarvan de derde het meest opmerkelijk was: de 1 meter 60 lange middenvelder van Arsenal kopte een hoekschop van Spitse ongehinderd binnen.

Van de Sanden leverde de assist bij twee van die drie goals en stelde ook Miedema in staat om nog eens te scoren. De laatste kreeg daarna rust van bondscoach Wiegman, die PSV-aanvalster Katja Snoeijs haar debuut in Oranje gunde. Bijna had Snoeijs de 8-0 laten aantekenen, maar haar schot ging over het Turkse doel.

Dat gold niet voor de geplaatste vrije trap van Spitse, die zo met haar specialiteit alsnog voor de achtste goal zorgde.

De Oranje-speelsters vieren een goal

Bekijk hieronder de stand in de kwalificatiepoule. De winnaar plaatst zich direct voor het EK in 2021. Ook de nummers twee maken kans op deelname aan het toernooi in Engeland.