Sherida Spitse wordt gefeliciteerd na haar rake vrije trap Pro Shots

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun derde EK-kwalificatieduel gewonnen. Na de 7-0 zege op Estland en de 3-0 winst op Turkije ging het in Slovenië een stuk moeizamer: 2-4.

Bondscoach Sarina Wiegman moest noodgedwongen voor andere namen kiezen in haar opstelling. Vaste waardes als Lieke Martens, Stefanie van der Gragt, Shanice van de Sanden, Kika van Es en Jackie Groenen ontbraken vanwege blessures.

Renate Jansen profiteerde daarvan en begon als linksbuiten. Jill Roord mocht vanaf het middenveld beginnen en Merel van Dongen startte als linksachter op het matige veld in het Fazanerijastadion in Murska Sobota.

Ondanks de lange lijst met afwezigen werd van Oranje verwacht dat het zou afrekenen met het kwalitatief mindere Slovenië. Eenmaal op het veld leek het daar niet op. Slovenië nam na elf minuten brutaal de leiding en dat was niet eens onverdiend.

Sari van Veenendaal, onlangs uitgeroepen tot beste keepster van de wereld, kon een schot nog keren, maar zag de bal vervolgens voor de voeten van Mateja Zver terechtkomen en was kansloos op die rebound. Het was de eerste tegengoal in deze EK-kwalificatiereeks.

Oranje maakte een vrij inspiratieloze indruk tegen de stugge Slovenen, maar kwam wel langszij. Vivianne Miedema tikte op aangeven van Lineth Beerensteyn en op randje buitenspel de 1-1 binnen.

Bekijk hieronder de reacties van Sherida Spitse, Sarina Wiegman en Lineth Beerensteyn.

Na rust had Oranje maar twee minuten nodig om op voorsprong te komen. Van Dongen vond met een fraaie, hoge bal het hoofd van Lineth Beerensteyn, die zo in haar vijftigste interland tot haar elfde goal kwam.

Maar het spel van de regerend Europees kampioen en de vice-wereldkampioen bleef pover, al had Miedema opnieuw kunnen scoren. Niet veel later ontsnapte de snelle Kaja Korosec aan de Nederlandse verdedigen en schoof de gelijkmaker binnen.

Even leek Oranje puntenverlies te gaan lijden, maar routinier Sherida Spitse redde het elftal. Haar indraaiende vrije trap werd door niemand aangeraakt en vloog er bij de tweede paal in. Met de volgende vrije trap krulde ze prachtig de 2-4 binnen.

Andere duels in groep

In de kwalificatiegroep van Oranje eindigde het duel tussen Turkije en Estland in 0-0. De wedstrijd tussen Kosovo en Rusland werd uit veiligheidsoverwegingen uitgesteld. Dinsdag speelt het Nederlands elftal om 20.00 uur tegen Rusland in Eindhoven.

Stand EK-kwalificatiegroep A

1. Nederland 3-9
2. Rusland 2-6
3. Slovenië 3-3
4. Kosovo 2-3
5. Turkije 3-1
6. Estland 3-1
Nummer 1 en drie beste nummers 2 gaan naar EK. De overige zes nummers 2 gaan naar play-offs.

STER reclame