NOS VoetbalAangepast

Van Veenendaal Keepster van het Jaar, coach Wiegman grijpt naast eretitel

Van Veenendaal 's werelds beste keepster: 'We winnen deze prijs samen'

Sari van Veenendaal is bij het FIFA-gala in Milaan uitgeroepen tot Keepster van het Jaar. Van Veenendaal dankt haar uitverkiezing aan haar sterke optreden tijdens het wereldkampioenschap voetbal, waar ze met Oranje de finale haalde.

De Nederlandse werd uitgeroepen tot doelvrouw van het toernooi in Frankrijk. Daarvoor pakte ze met Arsenal de landstitel in Engeland.

'Dronken het vliegtuig in?'

"Dit is bijzonder. Het is mooi om individueel geprezen te worden, ook al kan ik niet zonder het team", zei Van Veenendaal. Ze is niet van plan om haar prijs uitgebreid te gaan vieren, omdat Van Veenendaal zich dinsdag alweer op het trainingsveld bij Atlético Madrid moet melden.

"Dronken het vliegtuig in? Nee zo ben ik niet. Nou ja, misschien dat ik er eentje drink", glimlachte Van Veenendaal.

Sari van Veenendaal is eerste keeper van Oranje tijdens het WK in Frankrijk

Ze beklom even later opnieuw het podium voor haar plaats in het Elftal van van het Jaar, als enige Nederlandse speelster.

Rapinoe Speelster van het Jaar

Megan Rapinoe won voor het eerst de prijs voor Wereldvoetbalster van het Jaar. De Amerikaanse werd in Frankrijk voor de tweede keer wereldkampioen met de Verenigde Staten.

Ze werd bovendien met ploeggenote Alex Morgan en de Engelse Ellen White WK-topscorer met ieder zes doelpunten.

De meeste stemmen voor beste trainer bij de vrouwen ging naar de Amerikaanse bondscoach Jill Ellis, die Team USA afgelopen zomer naar de wereldtitel loodste. Oranje-bondscoach Sarina Wiegman, die in 2017 de eretitel won, was voor het derde jaar op rij genomineerd.

Jürgen Klopp kreeg de prijs voor Trainer van het Jaar. Klopp won met Liverpool de Champions League en de UEFA Super Cup. De Duitser mag de prijs voor het eerst in zijn carrière in ontvangst nemen.

Puskas Award naar Hongaar

De Hongaar Daniel Zsori won de Puskas Award voor het mooiste doelpunt. De speler kreeg de prijs voor de omhaal waarmee hij in dienst van Debrecen scoorde tegen Ferencvaros.

Bekijk hieronder het fraaie doelpunt van Zsori:

Daniel Zsori wint Puskas Award met fantastische omhaal

De Puskas Award werd in 2009 in het leven geroepen. Mohamed Salah ging in 2018 met de trofee aan de haal voor zijn competitiedoelpunt tegen Everton.

Robin van Persie werd in 2014 derde bij de Puskas Award voor zijn kopbal tegen Spanje op het WK. De verwoestende uithaal van Giovanni van Bronckhorst tegen Uruguay op het WK 2010 werd eveneens met de derde plaats beloond.

Faiy Play-prijs Bielsa

Leeds United-trainer Marcelo Bielsa kreeg de Fair Play-prijs voor zijn handelen in de Championship-wedstrijd tegen Aston Villa. Leeds kwam in dat duel op 1-0 terwijl een Villa-speler geblesseerd op de grond lag.

Bielsa sommeerde vervolgens zijn team om Villa na de aftrap een vrije doorloop naar het doel te geven zodat de stand weer evenwicht (1-1) kon worden gebracht.

Alle winnaars van het FIFA-gala

Puskas Award Daniel Zsori
Trainer van het Jaar (m) Jürgen Klopp
Keeper van het Jaar (v) Sari van Veenendaal
Fair Play Award Marcelo Bielsa
Keeper van het Jaar (m) Alisson Becker
Trainer van het Jaar (v) Jill Ellis
Speler van het Jaar (m) Lionel Messi
Speler van het Jaar (v) Megan Rapinoe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl