Studio Voetbal
NOS Voetbal

'Als je Zoet wil beschermen, moet je hem thuislaten'

"De crisis is echt groot, je ziet de paniek van de trainer", zegt Pierre van Hooijdonk in Studio Voetbal bij de beelden van Mark van Bommel, die haastig wegloopt na de 2-1 nederlaag tegen Willem II. "Hij houdt zich bezig met dingen waarmee hij zich als trainer helemaal niet moet bezighouden."

De beslissing van Van Bommel om doelman Jeroen Zoet niet op te stellen, wel mee te nemen, maar niet op de bank te laten zitten, roept vraagtekens op. Juist daardoor waren nog meer ogen op Zoet gericht. "Een rare keuze", zegt Theo Janssen. "Als je hem wil beschermen, moet je hem thuislaten."

"Van Bommel staat wel met een rechte rug de pers te woord", signaleert NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg.

'Vreemd dat Zoet niet op bank zat bij PSV'

Kees Jansma vraagt zich af of Zoet zijn eigen verrichtingen weleens terugkijkt. Dan zou de doelman van PSV niet verrast moeten zijn door de beslissing van Van Bommel. "Waar is zijn zelfkritiek?", vraagt Jansma. "Die wissel is volkomen logisch."

"Logisch dat hij teleurgesteld is, als keeper weet je dat zo'n wissel definitief is", zegt Van Hooijdonk over Zoet. "Daarom heeft Van Bommel ook zo lang gewacht", aldus Jansma.

'Bruma aanvaller met weinig scorend vermogen'

"Het is bij PSV wachten tot Steven Bergwijn en Donyell Malen weer fit raken", aldus Stekelenburg. "Die spelers van de buitencategorie maken een elftal beter", voegt Van Hooijdonk toe.

Aankoopbeleid PSV onder de loep: 'Het is niet in balans'

Van Bruma, die voor 15 miljoen euro overkwam van RB Leipzig, is Van Hooijdonk niet onder de indruk. "Hij is een aanvaller met heel weinig scorend vermogen." Kees Jansma: "Vandaag was Bruma heel slecht."

'Boadu en Stengs meteen opstellen'

Bij AZ draait alles wel op rolletjes, mede dankzij Myron Boadu en Calvin Stengs, die zich maandag voor het eerst bij Oranje mogen melden. Wat Van Hooijdonk betreft, mogen ze ook meteen starten zaterdag tegen Noord-Ierland. "Zij zijn de pareltjes van AZ, ze zijn er klaar voor", zegt hij.

'Boadu en Stengs meteen opstellen in Oranje'

Wetende dat Memphis Depay vanwege een blessure vermoedelijk niet zal kunnen spelen, pleit Van Hooijdonk ervoor de twee AZ-spelers meteen in de basis te zetten bij Oranje, met Quincy Promes naast hen in de voorhoede. Ryan Babel zou in dat geval zijn plaats verliezen.

Theo Janssen kan zich grotendeels vinden in Van Hooijdonks elftal. Enig verschil is dat Janssen op de rechtsbackpositie kiest voor Joël Veltman en op het middenveld voor Pröpper, terwijl Van Hooijdonk de voorkeur geeft aan Denzel Dumfries op rechtsback en Van de Beek in de middelste linie.

  • Pro Shots
    Opstelling Oranje Pierre van Hooijdonk
  • Pro Shots
    Opstelling Oranje Theo Janssen

Dat was dus de opstelling van Van Hooijdonk, maar hij verwacht van Koeman nog een verrassing. "Ik denk dat Luuk de Jong gaat spelen. Waarom zou je anders ook nog Wout Weghorst selecteren. Dan heb je twee pinchhitters."

Ook Jeroen Zoet meldt zich maandag gewoon bij Oranje. AZ-keeper Marco Bizot zit ondanks zijn goede vorm thuis. "Bizot had er wel bij moeten zitten", vindt Van Hooijdonk. "Vermeer en Zoet zijn bezig met een verre van sterk seizoen en Bizot is wel in vorm."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl