Premier Sanchez stemt bij een stembureau in Pozuelo de Alarcón AFP

In Spanje is er weer geen duidelijke meerderheid voor links of rechts na de parlementsverkiezingen van zondag. De sociaaldemocratische PSOE van premier Sánchez krijgt 120 zetels in het 350 zetels tellende parlement. Dat zijn er drie minder dan bij de vorige verkiezingen, in april.

De conservatieve Partido Popular komt uit op 88 zetels en de rechts-populistische Vox is nu de derde partij, met 52 zetels. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van de vorige verkiezingen, toen de partij nog 24 zetels wist te behalen. De partij maakte handig gebruik van de anti-separatistische gevoelens bij veel Spanjaarden in reactie op de wens tot afscheiding in Catalonië.

De Spanjaarden gingen voor de vierde keer in vier jaar tijd naar het stemlokaal, om een nieuw parlement te kiezen. De verkiezingen waren nodig omdat zowel de linkse als rechtse blokken in het parlement geen meerderheid wisten te halen en er geen coalitie kon worden gevormd. Dat beeld verandert niet, zodat de vorming van een coalitie opnieuw moeilijk zal worden.

Vorming coalitie moeilijk

"De verdeeldheid is nog steeds groot", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Het is een impasse van het linkse blok tegenover het rechtse blok. Dat zal tot wanhoop zijn van veel kiezers die ik vandaag sprak. Die zeiden: laat hier iets uitkomen, laat dit land bestuurd worden. En ik denk dat de partijen daarvan doordrongen zijn. Er zal iets moeten gebeuren. Het ene blok zal het andere moeten gaan gedogen."

Volgens Zoutberg zullen Catalaanse separatisten blij zijn dat de sociaaldemocraten de grootste blijven. "Het is voor hen redelijk goed nieuws. Sánchez heeft gezegd: ik wil aan tafel, om via dialoog tot een oplossing te komen. Rechts heeft juist gezegd: we gaan hard optreden, we willen de politiek hier gaan zuiveren."

De vier grootste partijen hebben in de campagne vooral aandacht besteed aan de onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië en de opkomst van Vox.

Vandaag waren uit vrees voor rellen meer dan 12.000 politieagenten opgetrommeld in Catalonië. Daar liepen protesten namelijk eerder deze maand uit de hand:

Hevige confrontaties betogers en politie in Barcelona

STER reclame