Moskee As-Soennah in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Medewerker As-Soennah-moskee vervolgd voor aanbevelen vrouwenbesnijdenis

Een medewerker van de Haagse As-Soennah-moskee wordt vervolgd omdat hij vrouwenbesnijdenis heeft aanbevolen. De man van 32 deed dat in een filmpje op de website van de moskee. Het filmpje was in april vorig jaar ontdekt door NRC Handelsblad en Nieuwsuur.

In het filmpje zegt de prediker in het Arabisch dat besnijdenis verplicht is voor mannen en aanbevolen voor vrouwen; "De wijsheid hierachter is dat de penis wordt gereinigd van de onreinheden die zich op de voorhuid bevinden, en bij de vrouw worden haar lusten minder."

Vrouwenbesnijdenis is strafbaar in Nederland. Een jaar geleden is voor het eerst aangifte gedaan tegen de moskee. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de medewerker te vervolgen voor opruiing en het aanzetten tot geweld tegen vrouwen.

Inperken van vrijheid

Adelhamid Taheri, oud-voorzitter van de moskee, zegt tegen Omroep West dat de man er docent was en dat hij niet zijn eigen mening deelde in het filmpje. "Hij heeft gewoon een tekst voorgelezen tijdens een les over islamitische jurisprudentie." Taheri is niet verbaasd over de vervolging. "Het past in de tendens en het klimaat in Nederland van de laatste tijd, als het gaat om het inperken van vrijheid van moslims en religieuze leiders."

Taheri zegt dat de moskee meteen heeft gereageerd toen de video was opgenomen. "Wij hebben direct ons standpunt ingenomen, dat wij niet aansporen tot geweld of ervoor zijn dat vrouwen besneden dienen te worden. Het is in dertig jaar nooit een issue geweest in onze organisatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl