NOS Nieuws

Hoge Raad maakt einde aan 'slapende dienstverbanden'

Werkgevers mogen langdurig zieke werknemers niet in dienst houden om te voorkomen dat ze hun een ontslagvergoeding moeten betalen. De Hoge Raad zegt dat dergelijke 'slapende dienstverbanden' niet zijn toegestaan.

Arbeidsongeschikten kunnen na twee jaar ziekte aan hun werkgever vragen om ontslag. Die moet hun dan een transitievergoeding betalen. Deze ontslagvergoeding kan afhankelijk van maandsalaris en dienstjaren oplopen tot zo'n 80.000 euro.

Werkgevers krijgen compensatie

Sommige werkgevers weigeren mee te werken en houden de werknemer in dienst. Zo hoeven ze geen transitievergoeding te betalen en ook geen salaris, want de werknemer zit thuis met een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Zodra de werknemer de pensioenleeftijd heeft bereikt stopt automatisch het dienstverband en vervalt zijn recht op een ontslagvergoeding. Duizenden mensen hebben volgens vakbonden en juristen zo'n slapend dienstverband en stappen in toenemende mate naar de rechter.

Vanaf april kunnen werkgevers bij het UWV de ontslagvergoeding voor zieke werknemers terugvragen. Daarom zegt de Hoge Raad dat het argument dat ze op hoge kosten worden gejaagd niet meer opgaat. Ook is volgens de hoogste rechter van Nederland duidelijk dat de wetgever met de compensatieregeling van slapende dienstverbanden af wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl